Szczegóły aktualności:

Lubuskie Święto Piwa

Małgorzata Tramś-Zielińska | Warte uwagi | 17-05-2013

W dniach 18-19 maja br. w Witnicy odbyło się Lubuskie Święto Piwa – Historia Browarnictwa na Ziemiach Zachodnich oraz obchody 165-lecia Browaru Witnica S.A, w których wzięli udział: wicemarszałek Maciej Szykuła oraz członek zarządu Stanisław Tomczyszyn.

Uroczyste otwarcie nastąpiło 18 maja br. o godz. 11.00 w Sali Regionalnego Centrum Ratownictwa w Witnicy, a następnie o godz. 15.00 na Placu Browaru odbyła się degustacja witnickich piw oraz występy kapel biesiadnych. W drugim dniu świętowania w Parku Drogowskazów odbył się festyn sportowo-rekreacyjny.       

Lubuskie Święto Piwa zostało objęte honorowy patronatem Marszałek Województwa Lubuskiego Elżbiety Polak. Tematem przewodnim święta była historia browarnictwa na ziemiach zachodnich. Celem, jaki przyświecał organizatorom było podkreślenie tradycji piwowarskich w regionie oraz promocja województwa poprzez markę handlową browaru Witnica „Lubuskie”.

Początki browarnictwa na Ziemi Lubuskiej sięgają XIV w. Browar Witnica należy do grupy małych browarów produkujących poniżej 70 000 hl piwa w ciągu roku. Jako datę założenia obecnego browaru uznaje się rok 1848, kiedy to Ernst Ferdinand Handke wydzierżawił istniejący już browar i gospodę od rodziny Feuerhermów, a następnie w 1856 r. przejął je na własność. Po rozbudowie przedsiębiorstwa w drugiej połowie XIX wieku stało się ono jednym z najnowocześniejszych małych browarów w północnej części Niemiec. Funkcjonując pod nazwą Stern Brau, udoskonaliło proces fermentacji i na dobrym jakościowo chmielu zaczęło warzyć piwo. Po II wojnie światowej browar, znacjonalizowany przez państwo polskie, należał początkowo do zakładów piwowarskich w Szczecinie, a następnie w Zielonej Górze, wreszcie do Kombinatu Rolnego w Lubniewicach. Lubuskie Święto Piwa w Witnicy to inicjatywa mająca podkreślić bogate tradycje piwne w północnej części województwa lubuskiego.

Zapisz się do naszego cotygodniowego newslettera!