Szczegóły aktualności:

Pobiegli szlakiem wina i miodu
Marzena Toczek | 24-08-2013 | Wydarzenia

Pobiegli szlakiem wina i miodu

Z całej Polski do Lubuskiego przyjechali miłośnicy biegania, którzy w sobotę 24 sierpnia 2013 r. wystartowali w I Lubuskim Maratonie Wina i Miodu - wspólnym dziele lubuskich winiarzy i zielonogórskich biegaczy. Dla regionu lubuskiego jest to bardzo ważne wydarzenie. W pierwszym, historycznym biegu wystartowała marszałek Elżbieta Polak. – Mam nadzieję, ze organizatorzy nabrali doświadczenia i kolejne takie maratony szlakiem wina i miodu będą się odbywały, żeby pokazać kolejne winnice, bo nie wszystkie zostały pokazane. Szlak wina i miodu w regionie lubuskim jest o wiele bogatszy – mówiła marszałek.

|

Okazuje się, że biegać każdy może. Na starcie I Lubuskiego Maratonu Wina i Miodu stawili się zawodnicy w najróżniejszym wieku. Jak mówili na mecie trasa była dość wymagająca, ale trudny biegu rekompensowały piękne widoki.  Na trasie maratonu biegacze mieli okazję zobaczyć z czego słynie Lubuskie. Piękne, zielone krajobrazy, a wśród nich cudowne plantacje winorośli. Lubuskie winnice to miejsca z duszą. Powstały z pasji i zamiłowania do tradycji winiarskiej. Ich właściciele witali biegaczy uśmiechem i tym co dla nich tak cenne – szlachetnym, czerwonym lub białym trunkiem. Jednak bez obaw, organizatorzy przewidzieli na trasie jedynie mini degustację tak, aby każdy o własnych siłach mógł dotrzeć bezpiecznie do mety.

Pomysłodawczynią maratonu jest Agnieszka Grad –Rybińska. - Pomysł wziął się stąd, że we Francji odbywa się także maraton prowadzony winnicami. W naszym regionie do tej pory nie było maratonu, a biegacze marzyli o takiej imprezie. Zastanawialiśmy się czym mógłby się ten bieg wyróżniać. Każdy region w Polsce podczas tego typu biegów chwali się tym, co ma najlepszego. Nad morzem są biegi po plaży, w górach, biegi górskie. My mamy najlepsze wina i winnice więc powinniśmy to promować i pokazywać. Poprowadziliśmy trasę tak, żeby biegacze mogli zobaczyć jak piękny jest region lubuski – mówiła dyrektor maratonu.

Jak twierdzi marszałek Elżbieta Polak, maraton to świetna okazja do promocji Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu. - Ja się bardzo cieszę, że taki projekt powstał. Doskonale się składa, bo szlak wina i miodu jest nominowany do plebiscytu na „7 nowych cudów Polski”. Przy tej okazji  mogliśmy pokazać to, co jest najbardziej urokliwe dla regionu –mówiła. W maratonie udział wzięło ok. 300 zawodników z całej Polski. Urząd marszałkowski dofinansował imprezę kwotą 24,6 tys. zł.

Zwycięzcą kategorii OPEN został Robert Kopcewicz. W kategorii kobiet zwyciężyła Agnieszka Staniewska.

Rozmowa z Sebastianem Gradeckim z Chocianowa – drugim na mecie maratonu

Jak podoba się panu idea organizacji maratonu?

- Bardzo mi się podoba, bo trochę tych maratonów już przebiegłem, ale tutaj podobało mi się to, że była kameralna atmosfera, ale wszystko jest świetnie zorganizowane. Zabezpieczenie trasy było naprawdę bardzo dobre. Była też  świetna atmosfera w winnicy na mecie.

Jak pan ocenia poziom trudności trasy? Mówi się bowiem, że nie był to najłatwiejszy bieg.

- Biegałem na trudniejszych trasach maratońskich. Nie jest to łatwa trasa. Nie polecałbym jej komuś, kto zaczyna biegać. Jest pofałdowana i jest sporo piachu po drodze. Nie jest łatwa. Ale myślę też, że jest to trochę tłumaczenie. Ten, kto mówi, że nie jest łatwa, to może trochę słabo się przygotował.

Czy biegnąc miał pan okazję zobaczyć winnice, czy koncetrował się tylko na biegu?

- Można było zobaczyć. Co prawda, jak ktoś chciał zrobić wynik i biegł szybko, to nie miał za bardzo czasu na podziwianie okolicy. Momentami jednak z ciekawością rozglądałem się po okolicy.

 
Trasa

Start zlokalizowany został w Starym Kisielinie przy ulicy Świętego Floriana. Trasa o długości 42 kilometrów prowadzić będzie Lubuskim Szlakiem Wina i Miodu, drogami leśnymi oraz mało uczęszczanymi drogami utwardzonymi (asfaltowymi). Szlak biegu został zaplanowany tak, aby przebiegał przez winnice lubuskie w: Łazie, Zaborze, Proczkach, Niedoradzu, Raculi oraz przez teren WOSiR-u w Drzonkowie, kończąc w winnicy Julia w Starym Kisielinie, gdzie znajdować się będzie meta biegu.

Winnice goszczące

Winnica „Julia”

Małgorzata i Roman Grad przy swoim domu w Starym Kisielinie – 1 km od Zielonej Góry – w 2003 roku założyli rodzinną winnicę „Julia”. Dziś, wśród wzgórz pokrytych malowniczymi lasami rośnie tu ponad 1300 krzewów szlachetnych odmian winorośli – na wina czerwone: Pinot Noir, Regent, Dornfelder, Saint Laurent oraz na wina białe: Silvaner, Gewurztraminer, Chrupka, Solaris, Kernling i Veltliner, a także winogrona deserowe.

W roku 2012 na terenie winnicy rozpoczęto budowę „Parku miniatur historycznych obiektów winiarskich”, założono ogród ziołowy oraz powstaje pasieka. Pomagają i chętnie spędzają tutaj wolny czas dzieci właścicieli, córka Ewelina z mężem Łukaszem i patronką winnicy wnuczką Julią oraz synowie Adam i Jacek.

Gospodarze zapraszają grupy i turystów indywidualnych do zwiedzania winnicy, degustacji lokalnych win oraz udziału w biesiadach winiarskich.

Można tu także zakupić sadzonki winorośli oraz zasięgnąć porady w dziedzinie uprawy winorośli i wytwarzania wina.

Informacje dodatkowe: www.winnicajulia.pl

 

 

A na szlaku…

  1. Winnica Cantina Karolina i Mariusz Pacholak, Mozów, Gmina Sulechów, tel. 691 914 849, 695 657 069 – Areał winnicy wynosi 1,20 ha, na którym uprawiane są takie odmiany przerobowe jak: Riesling, Bianca, Pinot Gris, Regent, Rondo, Dornfelder, a także odmiany deserowe. Właściciele zapraszają enoturystów do odwiedzin winnicy. Darz wino!
    www.winnicacantina.pl
  2. Winnica Kinga, Stara Wieś 28, tel. 068 387 28 43 - Uprawą winorośli zajmują się od 1985 r. Wino z tej winnicy wpisane zostało na listę produktów tradycyjnych.
  3. Winnica Na Leśnej Polanie, Proczki 3, gm. Zabór, tel. 609 179 127 – Małgorzata i Jarosław Lewandowscy uprawiają około 50 odmian winorośli, produkują wina deserowe, ocet winny, sok.
  4. Winnica Miłosz, Łaz 6, gm. Zabór, tel. 609 882 325 – Na winnicy rośnie ponad 2,5tys. krzewów winorośli, w tym tradycyjne zielonogórskie odmiany. Właściciele zapraszają na degustacje.
  5. Winnica Julia, Stary Kisielin, tel. 603 382 854 – Jest to rodzinna winnica, na której posadzono m.in. sadzonki pozyskane z historycznych, zielonogórski winorośli. Jest tu również altana z widokową wieżyczką.
  6. Muzeum Etnograficzne, Ochla, ul. Muzealna 5 – Skansen w Ochli to 51 obiektów architektury wiejskiej zebranych z 29 miejscowości (z okresu od XVII do XX wieku). Muzeum posiada jedyna w Polsce plenerowa ekspozycję winiarską z własną winnicą.
  7. Muzeum Wina w Muzeum Ziemi Lubuskiej, Zielona Góra, al. Niepodległości – To jedyna taka prezentacja w Polsce. Eksponaty pokazują bogatą historię winiarstwa w regionie, a także cały proces produkcji trunku- od uprawy winorośli do sprzedaży trunku. Ciekawostką są też fotografie z historycznych Winobrań.
  8. W Zielonej Górze można również odwiedzić Winne Wzgórza oraz sklep winiarz.pl, w którym kupić można akcesoria i literaturę winiarską.
  9. D.M.S. Nocoń, Świdnica koło Zielonej Góry, ul. Wypoczynek 2 – Rodzinna firma, która zajmuje się pszczelarstwem od 28 lat. Produkuje miód, wosk pszczeli, pyłek kwiatowy i napój miodowo-owocowy.
  10. Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kalsk – Ośrodek doradztwa organizuje szkolenia winiarskie oraz targi rolnicze, na których wystawiają się winiarze. LODR dysponuje bazą noclegową i konferencyjną.
  11. Winnica w Paradyżu – Nie tylko pocysterski zespół klasztorny może przyciągnąć gości do Paradyża. W 2002 r.przy klasztorze posadzono 5 tys. sadzonek winorośli – głównie dla owoców, z których powstają przetwory.
  12. Skansen pszczelarski, Pszczew, ul. Kasztanowa – Skansen, jakich mało -
    z plastrami miodu i wosku, odgłosami pracy pszczół i pachnący kitem.
  13. Miody nadnoteckie, Gralewo 100, gm. Santok – Miód z gospodarstwa Wiesława Dudka został wpisany na listę produktów tradycyjnych.
  14. Pałac i winnica Mierzęcin – Pałac znany już jest w województwie jako hotel i centrum konferencyjne. A tuż obok pałacu położona jest największa w naszym województwie winnica.

Organizator:

  • Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie Bractwo Biegaczy Zielona Góra,
    65-943 Zielona Góra, ul. Słowacka 6c, e-mail: bractwobiegaczy@gmail.com      
  • Współorganizator:  Winnica Julia

DCD Spółka Cywilna Małgorzata Grad Adam Grad
ul. Pionierów Lubuskich 15, 66-002 Stary Kisielin
www.winnicajulia.pl

  • Partner oficjalny biegu: Zielonogórskie Stowarzyszenie Winiarskie,
    65-067 Zielona Góra, ul. Stary Rynek 1, vinograd@vp.pl

BIURO MARATONU:

  • Adres:

Publiczna Szkoła Podstawowa w Starym Kisielinie,
ul. Szkolna 14, 66-002 Stary Kisielin;

  • Godziny otwarcia:

23 sierpnia 2013 roku, godz. 18:00 – 22:00;
24 sierpnia 2013 roku, godz. 7:00 – 8:00;

Termin i miejsce:

  • Bieg odbędzie się 24 sierpnia 2013 roku;
  • Start biegu: godz. 09:00;
  • Miejsce startu: Stary Kisielin, ul. Świętego Floriana;

 Trasa i dystans:

  • Trasa nieatestowana o długości 42,195 km;
  • Nawierzchnia utwardzona (asfaltowa) oraz nieutwardzona (drogi leśne);
  • Na oznakowanej trasie znajdować się będą punkty kontrolne;

Galeria zdjęć

  • Start I Maratonu Szlakiem Wina i Miodu

    Start I Maratonu Szlakiem Wina i Miodu

    (30 images)

     

  • I Lubuskie Maraton Szlakiem Wina i Miodu - meta

    I Lubuskie Maraton Szlakiem Wina i Miodu - meta

    (24 images)

     

 

zeskanuj QRCode

Podobne artykuły:

  • Punkt Informacyjny
  • Ośrodki Adopcyjne w Województwie Lubuskim
  • Szybka Terapia Onkologiczna
  • Senator Helena Hatka
  • e-opłaty
  • Zielona Linia
  • Biznes Lubuski
  • Ankieta
  • Portal Samorządowy
  • Lubuski Park Przemysłowo-Technologiczny
  • Wojewoda Lubuski
  • Invest in Lubuskie
  • FIO
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • NPOZ
  • Konsultacje UE
  • COIiE