Szczegóły aktualności:

Komisja ds. Promocji Produktów Tradycyjnych i Regionalnych

Paweł Tyl | Z prac Komisji Sejmiku | 30-01-2017
Ministerialna ustawa dot. sprzedaży pośredniej i bezpośredniej oraz certyfikowanie żywności - to główne tematy posiedzenia Komisji, kóre odbyło sie 30 stycznia br. w Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku.
W ramach porządku obrad omówiono następujące zagadnienia:

- Ogólne zasady wprowadzania na rynek artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego na bazie produktów regionalnych i tradycyjnych.

- Ustawa Ministerstwa Rolnictwa z 16.11.2016 r., obowiązująca od 01.01.2017 r., wprowadzająca w życie sprzedaż detaliczną przez rolników produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego  oraz sprzedaż bezpośrednią. Omówienie w zakresie:

- przetworów mięsnych,

- przetworów nabiałowych,

- przetworów rybnych,

- przetworów owocowo-warzywnych,

- miodów i win,

- piw.

- Rozwój produktów regionalnych i tradycyjnych poprzez ich promocję w województwie lubuskim, Polsce i za granicą.

- Rozwój produktów regionalnych i tradycyjnych w krajach Unii Europejskiej na przykładzie Włoch i Hiszpanii (mortadela, szynka parmeńska, szynka soreno).

- Rozwój rolnictwa w zakresie pozyskiwania surowców naturalnych do produkcji wyrobów naturalnych i tradycyjnych:

- tendencje w rozwoju hodowli trzody, bydła i drobiu (w tym zagrożenia ptasią grypą i afrykańskim pomorem świń),

- uprawa owoców, warzyw i roślin.

- Ocena rynku w Polsce i Europie na bazie produktów o wysokiej jakości oraz problem degradacji jakości tradycyjnej poprzez cenę – konsument powinien wiedzieć, za co płaci.

- Certyfikowanie żywności – walka poprzez produkty regionalne i tradycyjne o zdrową i bezpieczną żywność o wysokiej wartości odżywczej i sensorycznej.

- Opłaty za nadmiar wody i środków funkcjonalnych w eksportach żywnościowych.

Zapisz się do naszego cotygodniowego newslettera!