Szczegóły aktualności:

O produktach tradycyjnych i regionalnych

Małgorzata Tramś-Zielińska | Fundusze unijne | 26-09-2017
22 września 2017 r. w Żaganiu odbyła się konferencja pn. „Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu”. W spotkaniu uczestniczyli wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn oraz radna województwa Grażyna Dereń.

Udział w konferencji pozwolił uczestnikom na zapoznanie się z aktualną wiedzą na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych w zakresie;

1.  Produktu lokalnego i tradycyjnego będącego szansą na rozwój przedsiębiorczości;

2. Certyfikatów żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów

3. Znaczenia certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykłady certyfikacji regionalnej na podstawie  lokalnych produktów

4. Systemów Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;

5. Kontroli i certyfikacji produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach. 

6. Produkty regionalne i lokalne w województwie lubelskim, świętokrzyskim, lubuskim oraz podkarpackim.

Operacja ma na celu wzrost znaczenia certyfikacji żywności jako narzędzia poprawy konkurencyjności na obszarach wiejskich oraz upowszechnienie aktualnej wiedzy na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych i wymianę doświadczeń i wzrost umiejętności praktycznych w zakresie stosowania systemu certyfikacji w czterech województwach tj. lubelskie, lubuskie, podkarpackie oraz świętokrzyskie.

Zaproszenie na konferencje skierowane jest do mieszkańców województw lubelskiego, lubuskiego, świętokrzyskiego oraz podkarpackiego:

 - producentów produktów tradycyjnych

- przedstawicieli restauracji oraz firm cateringowych

- przedstawicieli zagród tematycznych oraz miejsc kultury

- przedstawicieli gospodarstw agroturystycznych

- przedstawicieli szkół rolniczych/szkół zawodowych branżowych    

- przedstawicieli organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich tj. LGD

- przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego  

Konferencja organizowana jest organizowanych przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej w partnerstwie z Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior- Lokalna Grupa Działania oraz Lokalną Grupą Działania Królewskie Ponidzie w ramach realizacji operacji: „Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne”.

Konferencje odbędą się w następujących terminach:

  • Lubelskie w dniu 8 września 2017 w Hotelu Focus, al. Warszawska 109 w Lublinie
  • Świętokrzyskie w dniu 11 września 2017 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury, ul. Mickiewicza 22 w Busko-Zdroju
  • Lubuskie w dniu 22 września 2017 w Hotelu Willa Park Hotel, ul. Piłsudskiego 19 w Żaganiu
  • Podkarpackie w dniu 29 września 2017 w Park Hotel & Wellness, ul. Paderewskiego 124a w Rzeszowie

Program konferencji przedstawia się następująco:

Godzina

Program konferencji

 9.30-10.00

Rejestracja uczestników

10.00-11.15

Rozpoczęcie konferencji;

10.15-11.00

Produkt lokalny i tradycyjny szansą na rozwój przedsiębiorczości;

11.00-11.45

Certyfikaty żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów;

11.45-12.15

Znaczenie certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykład certyfikacji regionalnej na podstawie Cebularza Lubelskiego;

12.15-12.30

Przerwa kawowa

12.30-13.00

Systemy Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;

13.00-13.30

Kontrola i certyfikacja produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach;

13.30-14.00

Produkty regionalne i lokalne w województwie lubuskim. Potencjał i możliwości rozwoju w oparciu o przykład win regionalnych;

14.00-14.30

Produkty regionalne i lokalne w województwie świętokrzyskim. Możliwości współpracy w ramach Świętokrzyskiej Kuźni Smaków;

14.30-15.00

Produkty regionalne i lokalne marką lokalna na podstawie doświadczeń województwa podkarpackiego;

15.00

Degustacja produktów tradycyjnych

 

 

Galeria zdjęć

W Żaganiu o produktach tradycyjnych i regionalnych

Kliknij w miniaturkę, aby zobaczyć większe zdjęcie. Aby zamknąć kliknij krzyżyk..

 

Zapisz się do naszego cotygodniowego newslettera!