Szczegóły aktualności:

Lubuskie i Hiszpanię łączy…wino

Marzena Toczek | Wydarzenia | 17-04-2018

Tradycje winiarskie, to kolejny obszar łączący Lubuskie i Murcję. Lubuska delegacja z marszałek Elżbietą Anną Polak na czele, przebywająca na misji gospodarczej w Hiszpanii, odwiedziła jedną z tamtejszych winnic  Senorio de Barahonda. Obecnie prowadzi ją już czwarte pokolenie, które łączy tradycję z rewolucją techniczną. Winnica produkuje wina z gron monastrell, syrah oraz cabernet sauvignon. Senorio de Barahonda posiada także centrum dla gości oraz restaurację.

Winnica Senorio de Barahonda założona została w 1925 roku. To rodzinna firma produkująca często nagradzane wina. Położona jest w maleńkim regionie Yecla, na samej północy Murcii. Właściciele przy produkcji wina wykorzystują nowoczesne technologie. Taki sposób produkcji wymaga rygorystycznej kontroli temperatury wina, zbiorników ze stali nierdzewnej oraz doskonałych warunków higienicznych w całym procesie. Winnica produkuje tylko naturalne wino. Uczestnicy misji mieli okazję obejrzeć winnicę oraz zapoznać się z procesem produkcji, a także różnymi formami promocji.

W programie kwietniowej misji do Hiszpanii zaplanowano jeszcze m.in. wizytę na międzynarodowych targach Alimentaria i Hostelco w Barcelonie. W misji biorą udział przedstawiciele branży turystycznej, a także firmy produkcyjne, specjalizujące się w produkcji mebli hotelowych, klimatyzacji oraz wyrobów drewnianych. Jest także przedstawiciel firmy IT, twórca portalu wymiany handlowej artykułów rolniczych. 

Misja współfinansowana jest ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego - Lubuskie 2020, w ramach Osi Priorytetowej 1, Działanie 1.4.1 Promocja regionu i umiędzynarodowienie sektora MŚP - projekty realizowane poza formułą ZIT.

Galeria zdjęć

Misja do Hiszpanii - wizyta na winnicy

Kliknij w miniaturkę, aby zobaczyć większe zdjęcie. Aby zamknąć kliknij krzyżyk..

 

Zapisz się do naszego cotygodniowego newslettera!