Szczegóły aktualności:

Forum Producentów Produktów Regionalnych

Małgorzata Tramś-Zielińska | Wydarzenia | 13-03-2019

13 marca br. w urzędzie marszałkowskim w Zielonej Górze odbyło się Forum Producentów Produktów Regionalnych organizowane przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. Konferencję otworzył wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.   

- Cieszę się, że nowa jednostka rozpoczęła funkcjonowanie takim właśnie Forum, którego naturalnym partnerem jest Lubuska Izba Rolnicza. Przez ten czas istnienia Centrum udało się odbyć kilka wizyt i spotkań z producentami produktów regionalnych. Wiążemy z tym miejscem bardzo duże nadzieje. Chcielibyśmy, żeby te produkty były rozpoznawalne i producenci mogli się rozwijać - żeby te produkty znalazły się na stołach mieszkańców naszego województwa, ale i poza nim, żeby trafiały do turystów i gości zza granicy. Życzę, aby te produkty zachwycały smakiem i jakością. Mamy swoje pomysły, aby oznakować je logo Lubuskim. Gratuluję pierwszego mocnego uderzenia i mam nadzieję, że będzie to szło w dobrym kierunku - mówił wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.

Jak podkreślał Jacek Urbański – Dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego - odbyło się 11 spotkań w powiatach i można już śmiało powiedzieć, że jest ogromne zainteresowanie. - Dziś przed nami 11 paneli/11 grup tematycznych. Producenci czekali na te działania, a dziś dowiemy się w jakim kierunku powinniśmy iść – mówił dyrektor Centrum.  

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego (LCPR) to jednostka budżetowa podległa urzędowi marszałkowskiemu. Podczas spotkania dyrektor Jacek Urbański przedstawił cele jednostki. Działalność opiera się na 4 głównych filarach. Pierwszym z nich jest „Wsparcie na starcie”, a więc pomoc dla osób, które dopiero chciałyby uruchomić działalność związaną z produktem regionalnym. Drugi dotyczy wspomagania wytwórców, którzy są zainteresowani podnoszeniem jakości swoich produktów przy wykorzystaniu w swojej działalności małych technologii. Szeroka promocja regionalnych i lokalnych produktów w kraju i za granicą podczas targów, wyjazdów studyjnych oraz misji gospodarczych to kolejny kierunek działalności centrum. Czwarty filar dotyczy prowadzenia działalności edukacyjnej, organizacji wszelkiego rodzaju branżowych szkoleń i konferencji oraz prowadzenia działalności wydawniczej związanej z produktami regionalnymi.

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego ma więc za zadanie wspierać wytwórców, producentów i przedsiębiorców oferujących produkty, wytworzone z surowców pochodzących z terenu województwa lubuskiego w działaniach informacyjnych, promocyjnych i edukacyjnych. Spośród uczestników Forum Producentów Produktów Regionalnych będzie możliwość zgłaszania kandydatów do Rady Programowej, która będzie ciałem doradczym LCPR.

Stanisław Myśliwiec – prezes Lubuskiej Izby Rolniczej podkreślał, że powstanie Centrum to jedyny słuszny krok. Nasz region obfituje w produkty regionalne. Liczę, że dzisiejsze spotkanie przyniesie pozytywne wnioski - dodał.       

Podczas forum przedstawiono także działania zarządu województwa w zakresie promocji produktów regionalnych. Już wiadomo, że XXI Lubuskie Święto Plonów odbędzie się 8 września br. w Krzeszycach. Decyzję w tej sprawie podjął w ubiegłym tygodniu Zarząd Województwa Lubuskiego. Święto Plonów łączy w sobie to, co w naszej tradycji najpiękniejsze: pamięć regionu, kultywowanie dawnych obrzędów i radość z bogatych żniw. Natomiast 31 sierpnia br. w Otyniu odbędzie się finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. - Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się 78 pozycji. W tym roku powstała publikacja „Tradycyjna Kuchnia Regionu Lubuskiego” przygotowana przez urząd marszałkowski. Tekst oraz opisy produktów regionalnych i tradycyjnych zamieszczone w publikacji zostały przygotowane przez producentów. Na potrzeby publikacji opisy zostały zredagowane przez Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich – mówił Piotr Czura – zajmujący się w urzędzie marszałkowskim produktami regionalnymi.  

Podjęto także działania mające na celu przystąpienie Lubuskiego do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Sieć została utworzona, aby promować potrawy regionalne, wzmacniać tożsamość, być platformą współpracy, wymiany wiedzy i doświadczeń między wytwórcami, przetwórcami.Głównym celem regionów znajdujących się w Sieci jest promocja rozwoju tradycyjnej  i nowoczesnej żywności opartej na lokalnych surowcach. Regiony realizują działania, które mają na celu promocję i poprawę jakości regionalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Sieć ma również na celu ułatwienie turystom i pozostałym konsumentom dostępu do żywności produkowanej i przetwarzanej na bazie lokalnych i regionalnych surowców w całej Europie.        

Celem Forum było zapoznanie się z problemami środowiska, identyfikacja potrzeb lokalnych i regionalnych twórców oraz wyznaczenie kierunków działań służących usprawnieniu działalności twórców, producentów produktów regionalnych.

W pierwszej części Forum – ogólnej przedstawiono Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze. Druga część przeprowadzona została w formie paneli dyskusyjnych (m.in. branży mięsnej, pszczelarskiej, napojów, wyrobów piekarniczych, ekologicznych, rękodzielniczych). Przedstawiciele poszczególnych branż mieli okazję spotkać się w swoim gronie, wymienić się doświadczeniami, ale także przedstawić problemy, z którymi spotykają się na co dzień.

Forum Producentów Produktów Regionalnych było skierowane do producentów produktów regionalnych, lokalnych, ekologicznych, rękodzielników, stowarzyszeń skupiających producentów produktów, Kół Gospodyń Wiejskich, a także do osób prowadzących działalność agroturystyczną lub restaurację oraz do osób, które chciałyby rozpocząć działania w ww. zakresie. W forum wzięli udział: wicemarszałek Łukasz Porycki, członek zarządu Tadeusz Jędrzejczak, radni województwa: Anna Chinalska i Małgorzata Gośniowska-Kola.

Galeria zdjęć

Forum Producentów Produktów Regionalnych Województwa Lubuskiego

Zdjęcia Krzysztof Kubasiewicz

Kliknij w miniaturkę, aby zobaczyć większe zdjęcie. Aby zamknąć kliknij krzyżyk..

 

Zapisz się do naszego newslettera!