Szczegóły aktualności:

Zielony Targ przyciąga jakością i różnorodnością

Małgorzata Tramś-Zielińska | Wydarzenia | 17-04-2019

17 kwietnia 2019 r. wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn oraz organizatorka Zielonego Targu Paula Lencewicz podpisali porozumienie o współpracy. Podczas konferencji prasowej przedstawiono wspólny plan działania na najbliższe tygodnie oraz informacje dotyczące Wielkanocnego Zielonego Targu, który odbędzie w Wielki Piątek 19.04.2019 r. na terenie Muzeum Etnograficznego w Ochli.

W Zagrodzie Kamiennej Muzeum Etnograficznego w Ochli wystawi się ze swoimi produktami około 50 regionalnych producentów i rękodzielników. - Na miejscu będzie wszystko, co potrzebne na świąteczny stół : m.in. naturalne wędliny, pyszne sery, pachnące chleby na zakwasie, różnorodne przetwory i domowe ciasta. Będzie okazja do zakupu chrzanu i ćwikły w słoiczkach, zakwasu na żur, wiejskich jaj, ryb, miodu, soków i regionalnego wina i piwa - mówiła organizatorka Zielonego Targu - Paula Lencewicz.

Wśród wystawców będą m.in. Masarnia Motyka, Pasieka rodzinna Roberta Bryćko, Pasieka Alek, sery kozie Pazdrowscy, wędliny Salcum Fixum, tradycyjne chleby i wędliny Ekostargan, Cukier Projekt, Browar Edi, Winnica Julia, Gospodarstwo Malinówka, Winnica pod Lubuskim Słońcem, Piekarnia Anters i.in.    

Paula Lencewicz dodała, że zaplanowano także warsztaty ozdób wielkanocnych i ognisko. Pojawią się także leżaki przekazane przez Departamentu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, na których będzie można na chwilę odpocząć po trudach zakupów.

Na koniec podziękowała za bardzo udaną współpracę i wsparcie ze strony urzędu marszałkowskiego. Podkreślała, że coraz więcej gości odwiedza niedzielny Zielony Targ i widoczny jest wzrost klientów.

Wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn zapraszał na piątkowe wydarzenie oraz na wiele innych imprez ujętych w broszurze „Lubuskie imprezy 2019” finansowanej w ramach PROW 2014-2020. – To kalendarz imprez, w którym ujęto interesujące wydarzenia w naszym regionie – mówił wicemarszałek. To XXI Lubuskie Święto Plonów, które odbędzie się 8 września w Krzeszycach, finał konkursu regionalnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów”, które zaplanowano na 31 sierpnia br. w Otyniu. To wiele ciekawych imprez w czasie majówki i wakacji m.in. Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży w sportach letnich Lubuskie 2019. - Dziś gorąco zachęcam Lubuszan do odwiedzenia w ten piątek Muzeum Etnograficznego w Ochli. Będzie można tam zakupić dobre, sprawdzone produkty, najwyższej jakości - dodał na koniec.   

Zobacz broszurę „Lubuskie imprezy 2019”

O szczegółach dotyczących broszury i miejsc, gdzie będzie można ją otrzymać odpowiadali Dyrektor Departamentu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich - Arkadiusz Dąbrowski oraz Monika Nowicka Kierownik Wydziału Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. 

Podczas konferencji podpisano porozumienie dotyczące partnerskiej współpracy na rzecz promocji działań PROW 2014-2020 oraz promocji produktów regionalnych i tradycyjnych. Intencją jest nawiązanie współpracy i określenie wspólnych działań realizowanych pomiędzy Departamentem Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, a Organizatorem w zakresie prowadzenia akcji informacyjno-promocyjnej na temat PROW 2014-2020 oraz aktywnej promocji produktów regionalnych i tradycyjnych.

Celem porozumienia jest rozwój partnerstwa, poprzez wspólne działania mające na celu popularyzację działań Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 wśród uczestników „Twojego Zielonego Targu” oraz współpracę mającą na celu aktywną promocję lokalnych produktów dostępnych podczas tego wydarzenia.

Galeria zdjęć

Podpisanie porozumienia z Zielonym Targiem

Kliknij w miniaturkę, aby zobaczyć większe zdjęcie. Aby zamknąć kliknij krzyżyk..

 

Zapisz się do naszego cotygodniowego newslettera!