Celem konferencji jest inauguracja projektu pn. „Promocja gospodarcza województwa lubuskiego poprzez organizację kampanii promocyjnych sektora turystycznego o zasięgu krajowym
i międzynarodowym oraz regionalnych targów turystycznych" i zaproszenie do udziału mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) prowadzących działalność gospodarczą w branży turystycznej na terenie województwa lubuskiego. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego - Lubuskie 2020, Osi Priorytetowej 1 Gospodarka i innowacje, Działania: 1.4. Promocja regionu i umiędzynarodowienie sektora MŚP, Poddziałania 1.4.1. Promocja regionu i umiędzynarodowienie sektora MŚP - projekty realizowane poza formułą ZIT.
Konferencja odbędzie się w dniach od 23 do 24 czerwca 2017 roku w Hotelu Ruben
w Zielonej Górze. Konferencja będzie miała charakter informacyjno-warsztatowy i będzie zrzeszała grono fachowców zajmujących się problematyką rozwoju branży turystycznej. Konferencja skierowana jest do lubuskich MŚP reprezentujących branżę turystyczną, w tym branżę gastronomiczną, hotelarską, usługową i inną związaną z rozwojem turystyki regionu. Konferencja ma na celu przedstawienie założeń i zasad uczestnictwa oraz korzyści płynących z udziału w projekcie tj. udział w branżowych targach turystycznych w kraju i za granicą oraz szeroko pojęta promocja branży turystycznej, a także przeprowadzenie warsztatów mających na celu identyfikację potrzeb lubuskich MŚP. Identyfikacja ma na celu wskazanie narzędzi promocji lubuskich MŚP, które są najlepiej dopasowane do potrzeb podmiotów z nią związanych.
Ponadto podczas konferencji odbędą się m.in.:
Konferencję poprowadzi moderator Paweł Loroch
Plan konferencji:
9:30 - rejestracja uczestników
10:00 - panel dotyczący produktu turystycznego
11:15 - przerwa kawowa
11:30 - panel dotyczący marketingu
13:00 - obiad
14:00 - warsztaty: Analiza potrzeb lubuskiej turystyki czyli jak się promować?
16:30 - wyjazd do Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze
17:15 -pokaz gotowania na żywo w LCW: Regionalne produkty i lokalne wino
19:45 - powrót do miejsca organizacji konferencji
20:30 - bankiet
10:00 - panel dotyczący produktu turystycznego
12:00 - zakończenie konferencji, wręczenie certyfikatów udziału w konferencji
Osoby zainteresowane szczegółami konferencji: goscinne@lubuskie.pl