Idą Święta – przyjdź na Jarmark Bożonarodzeniowy

Pobierz PDF
- Gorąco zachęcam Lubuszan do odwiedzenia Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze/Ochli i skosztowania wielu pysznych specjałów – podkreśla wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. – W tym roku będzie ok. 100 wystawców, oferujących produkty najwyższej jakości. Będą też atrakcje dla najmłodszych.

W sobotę i niedzielę (21 i 22 grudnia b.r.), w godz. 8.00-15.00 Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego, Muzeum Etnograficzne w Ochli i Twój Zielony Targ, zapraszają na dwudniowy Jarmark Bożonarodzeniowy. Impreza odbędzie się na terenie Zagrody Kamiennej Muzeum Etnograficznego, przy głównej drodze.

Oprócz rękodzieła stoły będą uginać się od tradycyjnych wyrobów: m.in. naturalnych wędlin, pysznych serów, pachnących chlebów na zakwasie, różnorodnych przetworów i domowych ciast. Nie zabraknie również dań gotowych (pierogów, uszek i barszczu) oraz ryb we wszystkich postaciach: od świeżych, wędzonych po wszelkiego rodzaju przetwory z ryb. Na miejscu będzie można kupić choinkę prosto ze szkółki, stroiki i opłatki. Każdy będzie mógł wziąć udział w warsztatach i pochwalić się własnoręcznie udekorowanym piernikiem, ozdobioną bombką lub inną dekoracją na choinkę.

W konferencji prasowej (w czwartek 19 grudnia) oprócz wicemarszałka Stanisława Tomczyszyna oraz Arkadiusza Dąbrowskiego, dyrektora Departamentu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego wziął udział również Tadeusz Woźniak – zastępca dyrektora Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze - Ochli. – Dla odwiedzających są przygotowane parkingi – zachęcał. – Atrakcji będzie mnóstwo, między innymi warsztaty tworzenia przypraw z ziół, czy też ozdób świątecznych z naturalnych produktów, jak na przykład słoma. Nie zabraknie Mikołaja, a w elfy wcielą się pracownicy placówki.

- Warto wybrać się do Ochli, bo będzie można zakupić przed Świętami Bożego Narodzenia wspaniałe, swojskie wędliny, chleby, sery i inne specjały – powiedział wicemarszałek. Będzie się unosił zapach grzanego wina i piwa z naszych winnic i od naszych piwowarów. Podczas warsztatów będzie można wykonać ozdoby na choinkę.

- Jarmark Bożonarodzeniowy to miejsce, w którym można zaopatrzyć się we wszystkie, świąteczne artykuły – dodał A. Dąbrowski. – Od choinki, przez karpia, ozdoby, potrawy, itp.

Atrakcje podczas Jarmarku:

* warsztaty lukrowania i pieczenia pierników (w sobotę)

* warsztaty malowania bombek szklanych (w sobotę)

* warsztaty zielarskie - tworzenie mieszanek piernikowych (w sobotę)

* warsztaty z tworzenia ozdoby tradycyjnych z papieru (w sobotę)

* warsztaty z tworzenia ozdób na choinkę, w tym witrażowych gwiazdek (niedziela)

* bezpłatne pakowanie prezentów kupionych na jarmarku (sobota i niedziela)

* animacje ze św. Mikołajem (sobota i niedziela)

Zarówno wstęp na Jarmark jak również udział we wszystkich warsztatach i atrakcjach jest całkowicie bezpłatny!

Wystawcy

Budynek „A” - Siecieborzyce, budynek Targu.

1. Farma Na Górce – sery (krowie, owcze, kozie), dania świąteczne.

2. Qzko - sery krowie i kozie.

3. Sery Kozie Pazdrowscy – kozie sery, jogurty.

4. Potęga smaków - sery górskie, masło.

5. Salcum Fixum - wędliny tradycyjne.

6. Tradycyjne Jadło – wędliny tradycyjne.

7. Gościniec u Deców - dziczyzna.

8. Bukowianka - wędliny i chleby tradycyjne.

9. Słoneczny Młyn - chleby na zakwasie żytnim z mąk ekologicznych (tylko niedziela).

10. Pasikonik - chleby na zakwasie orkiszowym.

11. Ryby z Wyspy Wolin - ryby wędzone, śledzie w różnych smakach, pasty rybne, paprykarz.

12. Ryby świeże z Dziwnowa (na zewnątrz budynku).

13. Michałowe Jaja - jaja z wolnego wybiegu, ekologiczne, od zielononóżek, warzywa.

14. Pasieka Alek - miody.

15. Sad Solniki - soki 100% tłoczone z jabłek z własnego sadu, sok jabłkowy na suszu.

16. Eco Spiżarnia – susz na kompot, jabłka suszone, konfitury, przetwory z owoców i warzyw, zioła.

17. Laboratorium Biooil - oleje tłoczone na zimno, ziarna i pestki, oleje w kapsułkach, oleje kosmetyczne.

18. Smak Natury – oleje tłoczone na zimno, masło ghee.

19. Sklep Włoski - oliwy, kawy, makarony.

20. Coffee Hunter – kawy w ziarnach i mielone na miejscu, kawa parzona na miejscu.

21. Pierogarnia Mikuliszyn – pierogi, uszka, barszcz w słoikach.

22. Chatka Małgorzatki – ciasta, pierniczki, rogale.

23. Swojska Nutka – ciasta domowe (tylko niedziela).

24. Cukier Project – ciasta, również wegańskie i bezglutenowe (tylko niedziela).

25. Państwo Onyśków – ciasta domowe (tylko niedziela).

26. Olva – kosmetyki naturalne.

27. Twój Targ – choinki z własnej szkółki (na zewnątrz budynku).

Budynek „D” - Chotków.

1. Rybacka Chata – świeży karp, ryby wędzone i świeże, ryby w słoikach, pasztet z ryb.

2. Skarby Agatki – octy, przetwory, musztardy (tylko w niedzielę).

3. Słowiańskie Smaki – nalewki, przetwory.

4. Bazarek Natury – zioła, herbatki ziołowe, woreczki z lawendą.

5. Pasieka Olszyniec - miody ekologiczne.

6. Pszczelarnia Słodnik – miody (tylko niedziela).

7. We Love Candles – świece z wosku sojowego w eleganckich opakowaniach.

8. So!Socks – skarpety we wzory, ozdobne kartoniki do zapakowania na prezent.

9. Akuku – akcesoria dla dzieci, kartki świąteczne, rękodzieło.

10. Paulina Pietrzak – rękodzieło, ozdoby do domu.

11. Krystyna Jędrachowicz – rękodzieło, ozdoby do domu.

12. Art Viki Urszula Szadyko – rękodzieło, ozdoby do domu.

„G” namiot i teren dookoła

1. Pasieka Dziki Miód – miód pitny, miody.

2. Złota Patoka – miody.

3. Gospodarstwo Pasieczne Grzegorz Laudacki – miody.

4. Osak Tomasz – miody pitne, miody grzane, wina owocowe.

5. Browar Odrzański – piwo lokalne.

6. Browar Stacja Małomice – piwo lokalne.

7. Browar Edi – piwo lokalne.

8. Winnica Julia – wina regionalne.

9. Winoteka Czeska – wina morawskie.

10. Pijalnia Czekolady Heban – czekolady, wina.

11. Anters Piekarnia – Cukiernia – pieczywo, ciasta.

12. Masarnia Motyka – wędliny tradycyjne.

13. Pieczyste Piotr Zwoliński – pieczone mięso, dziczyzna.

14. Łowisko u Rikiego – ryby wędzone.

15. Alicja Bielewicz – ciasta.

16. Bożena Kokocińska – ciasta, pierniki.

17. Koło Gospodyń Wiejskich Nowe Kramsko – pierogi.

18. Ireneusz Burgat – catering.

19. Gomółka – chleby na zakwasie.

20. Krzysztof Łukomski – produkty zielarskie.

21. Olej lubuski – naturalne oleje tłoczone.

22. Genowefa Tejman – syropy ziołowe, przetwory (budynek „Obora z Długiego”).

23. Pinus – choinki sztuczne, dekoracje świąteczne.

24. Maniokowa – pluszaki, zabawki, ceramika.

25. Maria Czupryna – rękodzieło, tradycyjne ozdoby choinkowe.

26. Irena Dobucka – rękodzieło, ozdoby choinkowe.

27. Sylwia Gromacka-Staśko – rękodzieło.

28. Anna Krawczyk – rękodzieło.

29. Proactive – ciasta, zabawki, balony.

30. Sklep pod aniołem – dekoracje wnętrz, ceramika, opłatki, lampiony, bombki, szopki, stroiki.

31. Cuda Wianki – stroiki, dekoracje świąteczne.

32. Urszula Soppa-Heliniak – rękodzieło: kartki, stroiki, dekoracje.

33. Szymon Stysiński – dekorowane sztuczne choinki.

34. Iza Tłuczek-Zając – wianki, stroiki, rękodzieło.

35. Ecogift.pl – produkty przyjazne środowisku: drewniane i bambusowe akcesoria.

Galeria: Zapraszamy na Jarmark Bożonarodzeniowy w Ochli

Zobacz również