
- Po raz drugi zachęcamy do udziału w akcji „Wspieraj lubuskich producentów, kupuj lokalnie”. Pragniemy kontynuować to, co rozpoczęliśmy w roku ubiegłym. Sytuacja pandemiczna zmusiła nas do podjęcia nowych kroków i zadań mających na celu wsparcie producentów regionalnych. Celem akcji jest propagowanie informacji wśród mieszkańców województwa lubuskiego oraz zachęcenie do świadomego kupowania produktów lokalnych po sąsiedzku – mówił wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.
Organizatorem akcji jest Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego, Rada Programowa Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. - W dobie koronawirusa, gdy większość sklepów była zamknięta, wydarzenia lokalne odwołane, a niektóre targowiska nieczynne, stworzyliśmy możliwość prezentacji oferty przez producentów w formie online – mówił dyrektor LCPR Jacek Urbański. Dodał, że nawiązano kontakt z ponad 40 gminami, w których czynne są targowiska, w celu rozpropagowania akcji.
Jak podkreślał wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn, w 2020 r. zorganizowano Bazarek Lubuski, który miał skrócić łańcuch między producentem, a klientem, wsparcie i promocja lubuskich producentów oraz ułatwienie nabycia produktu poprzez ogłoszenia producentów z województwa lubuskiego. – Akcja to okazanie solidarności poprzez kupowanie produktów wytwarzanych na terenie Ziemi Lubuskiej. Lubuscy producenci oferują zdrową żywność, bardzo dobrej jakości – dodał wicemarszałek.
Podkreślił, że celem jest dotarcie do wszystkich gmin na terenie naszego województwa. - Dążenie do budowania świadomości o wspieraniu naszej lokalnej gospodarki jest bardzo potrzebne, dlatego zwracam się z serdeczną prośbą o poparcie akcji „Wspieraj Lubuskich Producentów. Kupuj Lokalnie” - dodał wicemarszałek.
Jak zaznaczył dyrektor LCPR obecnie z Bazarku Lubuskiego korzysta ponad 2600 użytkowników. W dalszym ciągu dodawane są oferty kupna i sprzedaży, także okolicznościowe np. z okazji dnia matki, dnia dziecka, oferty świąteczne. - Nasze lokalne produkty możemy znaleźć w pasie od Holandii do Finlandii. Zaczęliśmy się martwić, żeby nie zabrakło w Lubuskiem naszych produktów regionalnych. To świadczy, że nasza kampania się powiodła – mówił dyrektor LCPR.
Zachęcał także tych, którzy chcieliby spróbować takiej działalności do kontaktu z Lubuskim Centrum produktu regionalnego, gdzie można otrzymać wsparcie na początku działalności.
Zasady obowiązujące na Bazarku:
- Sprzedający – zamieszczają wpis z ofertą (jakie produkty są na sprzedaż) i podają swój numer telefonu. Koniecznie zamieszczając przy tym tag #sprzedam
- Kupujący – zamieszczają wpis z chęcią zakupu / dostawy produktów i podają swój numer telefonu. Koniecznie zamieszczając tag #kupię
- Dostawa powinna odbywać się z zachowaniem szczególnych zasad higieny i bezpieczeństwa (np. pod drzwi, pod furtkę)
- Płatność najlepiej kartą lub przelewem – w ostateczności gotówką.
- Dostawcy – używają rękawiczek, maseczek i dezynfekują ręce!
- NIE OSZUKUJEMY SIĘ – każda próba oszustwa będzie zgłaszana Policji.
- Bazarek działa od 8 kwietnia 2020 roku,
Swoimi doświadczeniami z udziału w akcji podzielili: się Czesław Towpik – Gospodarstwo Rolne Państwa Towpik oraz Arkadiusz Antczak – Piekarnia Antres. – Nasza produkcja przed pandemią polegała na tym, że kontaktowaliśmy się bezpośrednio z klientem. Dlatego w ubiegłych latach uczestniczyliśmy w bazarkach, festynach, imprezach okolicznościowych, dożynkach. To wszystko bardzo ładnie się rozwinęło. Powstało LCPR, które wspierało nas i koordynowało działania. Rok 2020 r. zmienił wiele. W pierwszej fazie pandemii byliśmy zagubieni i zastanawialiśmy się, jak sobie poradzimy, nastąpił przestój – mówił Czesław Towpik. Podkreślał, że dzięki wsparciu LCPR i działaniom online po pewnym okresie przestoju wszystko zaczęło funkcjonować.
Piekarnia Antres swoją działalność na terenie województwa prowadzi już od 40 lat. – Województwo lubuskie traktujemy jak naszą wspólną, małą ojczyznę. Dzięki Certyfikatowi Producent Lubuski, którym możemy się pochwalić, staliśmy się bardziej rozpoznawalni. Klient jest bardziej świadomy od kogo kupuje i wie, dzięki informacjom zamieszczanym w Internecie, gdzie może kupić i kiedy - mówił Arkadiusz Antczak.
W ramach akcji wspierane są również miejsca propagujące sprzedaż produktów regionalnych, czyli targowiska. Zorganizowanych zostało także wiele innych ważnych inicjatyw, m.in. warsztaty na Twoim Zielonym Targu z producentami, konkurs dla Ulubionego Producenta 2020 r. – zwycięzca Zdrowy Bochen, wydawano ponad 100 Certyfikatów Producent Lubuski. To także działalność wydawnicza – publikacja materiałów promocyjnych, uświadamiających o możliwościach wsparcia Producentów – ulotki, plakaty – dystrybucja na terenie całego województwa.
Na stronie LCPR znajduje się wykaz punktów sprzedaży produktów regionalnych https://lcpr.pl/miejsca-zakupu-produktow-regionalnych/