Delikatesy małych producentów

Pobierz PDF
Sklep Salcum-Fixum to nowe miejsce na mapie Zielonej Góry, gdzie można od dziś (06.12) kupić lubuskie produkty regionalne. To kolejna odsłona akcji "Wspieraj Lubuskich Producentów. Kupuj lokalnie".

W województwie lubuskim powstało nowe miejsce sprzedaży produktów regionalnych. 6 grudnia br. w przepięknym, zabytkowym lokalu przy ulicy Grottgera 1 w Zielonej Górze otwarto ,,Delikatesy małych producentów”. W konferencji prasowej wzięli udział wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn, dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze Jacek Urbański oraz Jarosław Szlachetko - właściciel lubuskiej masarni ,,Salcum Fixum”. Podkreślał, że lokal przy ul. Grottgera ma bardzo ciekawą historię. - Bardzo urzekła nas historia i to miejsce. W okresie międzywojennym mieścił się tutaj sklep rzeźnika Alfreda Schona, a w piwnicach pod sklepem jego wędzarnia, która zachowała się do dziś. Robiąc zakupy w delikatesach warto zwrócić uwagę na przepiękne, ręcznie malowane płytki pochodzące ze schyłku XIX wieku – mówił Jarosław Szlachetko.

Wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn wspominał, że w studenckich czasach przychodził właśnie tutaj, żeby kupować wędliny i wyroby mięsne - Z wielkim sentymentem wracam do tego miejsca i widzę, że ta mozaika dalej się tutaj utrzymała. Miejsce to ma bogatą tradycję rzeźników i wędliniarzy, która sięga nie tylko okresu sprzed 30 lat, ale również okresu przedwojennego, kiedy rzeźnik niemiecki miał tutaj swoją siedzibę i oferował swoje wyroby – mówił wicemarszałek.   

Jak podkreślał to dobry prezent mikołajkowy dla mieszkańców Zielonej Góry, ale i całego województwa lubuskiego. - Pan Jarosław Szlachetko dzisiaj inauguruje swój sklep, gdzie będzie można codziennie zakupić dobre, regionalne produkty. Oprócz wyrobów mięsnych, w delikatesach będzie możliwość zakupienia innych produktów, wytwarzanych przez małe, rodzinne firmy – mówił wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.  

Właściciel liczy na, że dobra jakość i wysokiej jakości produkty przyciągną nie tylko mieszkańców Zielonej Góry, ale też i turystów, którzy szukają lokalnych produktów z danego regionu. – Takie produkty to chyba najlepsza pamiątka, jaką można przywieźć z podróży czy wakacji, a następnie próbować i zachwycać jakością i smakiem. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zachęcam żeby tu zajrzeć  - zapraszał Jarosław Szlachetko - właściciel lubuskiej masarni ,,Salcum Fixum”.    

W asortymencie delikatesów znaleźć będzie można produkty od: Rybacka Chata, Malinówka, Sery Kozie Pazdrowscy, Sad Solniki, Qzko, Olej Lubuski, SieJe Słodycz, Cukier Projekt, Living Food Coffee Hunter, Spod Hebelka, Biooil Laboratorium, Biały Tulipan, Bio – Las, Gościniec u Deców. Oprócz produktów lokalnych w delikatesach znaleźć będzie można również produkty od małych producentów z różnych części Polski, wytwarzających nietuzinkowe rzeczy.

Dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze Jacek Urbański przypomniał, że będzie to kolejny sklep z produktami regionalnymi. Takie sklepy są już w Zaborze i Żarach. Zachęcamy do zakupów u naszych producentów regionalnych. Otwarcie tego punktu wpisuje się w szersze działania promocyjne samorządu województwa. Mowa o akcji „Wspieraj lubuskich producentów, kupuj lokalnie” – mówił dyrektor Jacek Urbański.  

Konkurs Ulubiony Producent Lubuski 2021 roku, organizowany w ramach akcji ,,Wspieraj Lubuskich Producentów. Kupuj lokalnie”

         Akcja ,,Wspieraj Lubuskich Producentów. Kupuj lokalnie” organizowana przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego od kwietnia 2020 roku ma na celu zachęcenie Konsumentów do wybierania produktów, produkowanych na terenie Województwa Lubuskiego, a także wspierania lokalnej gospodarki, szczególnie w trudnym dla przedsiębiorców okresie pandemii. Działania podejmowane w ramach akcji przynoszą już wiele efektów: do 14  powiatów, 83 gmin oraz 2 miast wojewódzkich zostały przekazane materiały promujące akcję; Bazarek Lubuski targowisko online, funkcjonujące na Facebooku przeznaczone do sprzedawania i kupowania produktów regionalnych zrzesza obecnie około 3000 aktywnych użytkowników, z kolei Certyfikat Producent Lubuski, którego celem jest utożsamianie Producentów z naszym regionem został przyznany już niespełna 200 Producentom.

      Elementem akcji jest również konkurs na Ulubionego Producenta Lubuskiego. W tym roku Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego organizuje II edycję konkursu. W konkursie mogą wziąć udział konsumenci produktów lubuskich, oddając głos na Producenta, którego darzą największym uznaniem oraz wyjaśnieniem, który jego produkt i dlaczego najczęściej kupują. W konkursie jednostka nagradza zarówno Konsumentów, jak i Producentów, na których oddawanych jest najwięcej głosów. W 2020 roku laureatką konkursu została Marcelina Sikorska z Piekarni Zdrowy Bochen.

Galeria: Delikatesy małych producentów

Powiązane wiadomości

Zobacz również