Aktorka Joanna Brodzik odwiedzi Lubuskie ze swoją książką „Umami. Opowieści i przepisy”

Pobierz PDF
Joanna Brodzik o tytule swojego literacko-kulinarnego debiutu „Umami. Opowieści i przepisy” (Wydawnictwo Znak) pisze tak: „Piąty po: słodkim, słonym, kwaśnym, gorzkim - smak rozpoznany jako „Pyszny”. „Umami” czyli najsmaczliwiej na świecie!
Fot: Wydawnictwo Znak/FB Joanny Brodzik
Honorowa Ambasadorka Województwa Lubuskiego Joanna Brodzik ze swoją książką „Umami. Opowieści i przepisy” odwiedzi Krosno Odrzańskie, gdzie aktorka się urodziła i Lubsko, gdzie dorastała.

Joannę Brodzik mogliśmy jesienią 2021 r. oglądać w premierowych odcinkach serialu TVN – „Receptura”. Aktorka, która urodziła się w Krośnie Odrzańskim, dorastała w Lubsku, a potem w Zielonej Górze (jest absolwentkę VII LO), ma na koncie kilkadziesiąt ról filmowych i wiele nagród. M.in. w 1998 roku otrzymała Nagrodę Miesięcznika CINEMA „Z Cinema do Cannes” dla najbardziej obiecującej Aktorki młodego pokolenia, w 2003 r. zdobyła Nagrodę dla najlepszej aktorki komediowej na IV Festiwalu Dobrego Humoru w Trójmieście, w 2004 r. - Wiktora dla najlepszej aktorki za rolę w serialu „Kasia i Tomek”. A w 2007 r. została nagrodzona Telekamerą w kategorii Najlepsza Aktorka.

Sukcesy przed kamerą, ale też na scenie

W 2006 r. Joanna Brodzik odcisnęła swoją dłoń na Bursztynowej Promenadzie Gwiazd podczas Festiwalu Gwiazd w Gdańsku. Dwutygodnik „Viva!” przyznał pochodzącej z Lubuskiego aktorce Tytuł „Najpiękniejsza 2006”, a miesięcznik „Glamour” okrzyknął ją „Kobietą Roku Glamour 2006”. Artystka zdobyła też Nagrodę dla „Najlepszej aktorki w serialu obyczajowym” („Magda M.”) oraz „Najlepszej aktorki w filmie fabularnym” („Jasne błękitne okna”) na Cieszyńskim Festiwalu Filmowym w 2007 roku. I właśnie za rolę Sygity w „Jasnych błękitnych oknach” otrzymała Nagroda dla najlepszej aktorki na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Madrycie.

Joanna Brodzik odnosi też sukcesy na scenie. Na Gali 19. Festiwalu „Oblicza Teatru” w Polkowicach odebrała Nagrodę Publiczności – Złotego Miedziaka w kategorii „Najlepsza aktorka” za kreację w sztuce „Di, Viv i Rose” Teatru Capitol w Warszawie.

 „Umami” powstała z miłości do gotowania

Joanna Brodzik o swoim literacko-kulinarnym debiucie „Umami. Opowieści i przepisy” (Wydawnictwo Znak) pisze tak: „Piąty po: słodkim, słonym, kwaśnym, gorzkim - smak rozpoznany jako „Pyszny”. „Umami” czyli najsmaczliwiej na świecie!
To opowieść kulinarna, autobiograficzna i mam nadzieję solidne źródło wiedzy przeplecione sprawdzonymi przepisami na potrawy zarówno kuchni tradycyjnej, jak i egzotyczne dania z różnych zakątków świata.

To książka o „smaczliwościach świata”, powstała z mojej miłości do gotowania, do tropienia, wyszukiwania przeróżnych - interesujących ciekawostek oraz historii przypraw i potraw. Jak łączą się „kropki” pomiędzy kontynentami, przeróżnymi czasami i osobami? Jak nasze człowieczeństwo, historia oraz kultura znajdują odzwierciedlenie w kuchni. I jak wiele możemy siedząc w kuchni dowiedzieć się o sobie nawzajem?”.

Spotkania autorskie z Joanną Brodzik w Lubuskiem:

  • W piątek, 18 lutego 2022 r. Biblioteka - Centrum Kultury im. Jana Raka w Lubsku zaprasza do sali na piętrze byłego Urzędu Stanu Cywilnego. Początek o godz. 18.00. Wstęp wolny.
  • W sobotę, 19 lutego 2022 r. w Centrum Aktywności Lokalnej Na Poddaszu przy ul. Piastów 1 w Krośnie Odrzańskim. Początek o godz. 13.30. Wstęp wolny.

Galeria zdjęć

Powiązane wiadomości

Zobacz również