
Konkurs „Lubuska MegaDynia” to nie tylko rywalizacja, której celem jest wyhodowanie jak największego okazu, ale też zachęta do uprawy dyni. – To także popularyzacja jej walorów żywieniowych, aktywizacja mieszkańców województwa lubuskiego, edukacja w zakresie uprawy i pielęgnacji warzyw oraz edukacja ekologiczna i propagowanie działań proekologicznych wśród mieszkańców województwa lubuskiego – mówi wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn, który wręczył nagrody hodowcom największych dyń wspólnie z Tadeuszem Woźniakiem, dyrektorem muzeum w Ochli.
W tym roku do konkursu zgłoszono łącznie 18 dyń. Udział brały głównie osoby prywatne i rodziny. Zwycięzcy otrzymali nagrody pieniężne i kosze prezentowe.
Konkurs w Kategorii OPEN wygrali:
I miejsce, waga: 29,86kg - Stowarzyszenie Sieniawski Ośrodek Kultury Piekarnia
II miejsce, waga: 18,28kg - Mateusz Kozaryn
III miejsce, waga: 16,82kg - Edyta Drozdek
Konkurs w Kategorii EKOLOGIA wygrali:
I miejsce, waga: 29,96kg - Roman Śliwiński
II miejsce, waga: 26,46kg - Tomas Gospodarczyk
III miejsce, waga: 26,06kg - Damian Szczyszyk
Najmniejsza dynia ważyła zaś 5,24kg.
Wręczenie nagród laureatom konkursu „Lubuska MegaDynia” odbyło się w trakcie trzeciego dnia Piwowariów Lubuskich. Podczas imprezy w Ochli prezentowały się lubuskie browary, a także producenci innych regionalnych produktów.