
To była kreatywna niedziela, 25 czerwca 2023 r. Chata Chotków na terenie Muzeum Etnograficznego w Zielonej Góre Ochli wypełniona była słodkim smakiem lukru, a to tylko znak, że warsztaty ,,Słodkie lato, pachnące piernikami” były udane! Tym razem Lubiskie Centrum Produktu Regionalnego zorganizowało warsztaty z producentem słodkości ,,Moje Pierniki” Ewą Kiszowarą.
- Nabór na obecne warsztaty przeszedł w pełni moje oczekiwania. Już po dwóch godzinach pełna lista uczestników była gotowa! Musiałem sam zobaczyć, co tak wyjątkowego dzieje się na warsztatach, że przyciągają aż tak duże grono zainteresowanych. Przekonałem się, że nie są to zwykłe warsztaty, tylko spotkanie będące kompendium wiedzy merytorycznej i praktycznej przekazywanej w przyjemnej atmosferze. Na warsztatach spotkałem dzieci i dorosłych, a wszystkim dopisywały doskonałe humory! Cieszę się z rosnącej świadomości konsumenckiej i rozwijającego się trendu na promowanie tego, co lubuskie. Bardzo popieram takie działania i apeluję, wspierajmy lubuskich producentów! – podkreśla wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.
Brzmi zachęcająco? Pod koniec lipca 2023 r. odbędą się kolejne warsztaty w ramach cyklu, poświęcone zupełnie innej tematyce!
Do tej pory odbyło się już 17 warsztatów z producentami regionalnymi. Warsztaty poświęcone są branżom spożywczym i rękodzielniczym z województwa lubuskiego. Warsztaty są całkowicie bezpłatne, aby wziąć w nich udział, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie internetowej www.lcpr.pl/warsztaty
Po warsztatach każdy uczestnik otrzymuje przepis oraz samodzielnie wykonany produkt regionalny. Biorąc udział w warsztatach uczestnicy zbierają pieczątki – osoby, które zbiorą najwięcej z nich, otrzymają pod koniec cyklu nagrody niespodzianki.
Mimo że za nami już wiele warsztatów, to tematyka nadal nie została w pełni wyczerpana, w tym roku na uczestników czeka jeszcze wiele niespodzianek – zaznacza dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Jacek Urbański.
Szczegółowe informacje na temat warsztatów można znaleźć na Facebooku i stronie internetowej Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.
Warsztaty organizowane są w każdą ostatnią niedzielę miesiąca na terenie Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze Ochli.