W skansenie zapachniało jesienią

Pobierz PDF
 

Wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn oraz dyrektor Muzeum Tadeusz Woźniak przywitali w skansenie grupę seniorów z powiatu wschowskiego. Jak widać wydarzenie
Fot: Zdjęcia organizatora
W niedzielę, 24 września 2023 r., w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze Ochli odbyła się jedna ze sztandarowych imprez „U progu jesieni”.

W wydarzeniu wzięli udział wicemarszałkowie województwa lubuskiego Stanisław Tomczyszyn oraz Łukasz Porycki. U progu jesieni” to wydarzenie związane z plonami jesieni, prezentujące w szczególności tradycje obróbki lnu i winogron oraz żniw kukurydzianych.

Te trzy produkty były tematem całego programu:

  • LEN: do zagrody z Krobielewa zaproszono na prezentację tradycyjnych prac gospodarskich związanych z obróbką lnu, takich jak międlenie, cierlenie, czesanie i przędzenie.
  • WINOGRONO: zebrano winogrono z muzealnej winnicy, a następnie przy wieży winiarskiej z Budachowa można było zobaczyć, jak wygląda proces tłoczenia winogron i spróbować świeżo wyciśniętego soku.
  • KUKURYDZA: w zagrodzie z Mariankowa można było zobaczyć widowisko w wykonaniu Zespołu Górali Czadeckich „Watra” z Brzeźnicy, ukazujące każdy z etapów pozyskiwania kukurydzy, poprzez jej obróbkę aż do wspólnej zabawy z nauką tradycyjnych tańców i posiłku przygotowanego przez bukowińskie gospodynie.

Ponadto Muzeum zaprosiło do udziału w przygotowanych przez instytucję bezpłatnych warsztatach i pokazach:

  • Warsztaty tworzenia kukurydzianych lalek
  • Warsztaty z filcowania wełny
  • Warsztaty tkania na ramkach
  • Pokaz przędzenia na kołowrotku
  • Pokaz parowania pyr i poczęstunek
  • Nauka terebienia kukurydzy

Odwiedzając Muzeum mieli możliwość zwiedzić wystawy:

  •  „Świat dziecka” – wystawa zabawek ze zbiorów Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli (Leśniczówka)
  • „Skrzynie i kufry – skąd i dokąd” – wystawa kufrów należących do ludności przesiedlonej po II wojnie światowej (chata z Krobielewa)

Wydarzenie wzbogaciły występy zespołów folklorystycznych, kiermasz wyrobów rękodzielniczych oraz potrawy kuchni regionalnych.

Galeria: "U progu jesieni”

Powiązane wiadomości

Zobacz również