Posiedzenie Komitetu Monitorującego FEWL w Lubniewicach

Pobierz PDF
Fot: Paweł Wańczko/lubuskie.pl
18 września 2024 r. w Lubniewicach odbyło się kolejne posiedzenie Komitetu Monitorującego program Fundusze Europejskie dla Lubuskiego 2021-2027. Przewodniczył mu marszałek Marcin Jabłoński.

Komitet Monitorujący jest organem, który analizuje postępy we wdrażaniu i zatwierdza kryteria oceny projektów dla programu Fundusze Europejskie dla Lubuskiego 2021-2027.

– Chodzi o to, żebyśmy mieli pewność, że rozdysponowujemy środki unijne (prawie miliard euro) w oparciu o transparentne procedury, z udziałem tych wszystkich, którzy są potencjalnymi beneficjentami, interesariuszami tego całego procesu. Komitet Monitorujący skupia przedstawicieli samorządów, szkół wyższych niemal połowa członków to przedstawiciele organizacji pozarządowych, różnych stowarzyszeń, ruchów, które są aktywne we wszystkich sprawach ważnych dla naszego codziennego życia. Później na podstawie tych dokumentów i tych rozstrzygnięć Komitetu Monitorującego tworzymy zasady konkursów, w ramach programu, tak aby były one organizowane w transparentny sposób, żeby wszyscy wiedzieli, że traktowani są równo, mają takie same szanse i że wszystko zależy od tego, jaki dobry mamy pomysł, projekt, czyli od jakości wykonanej pracy i jak bardzo jesteśmy zdeterminowani – wyjaśnił marszałek Marcin Jabłoński.

Na posiedzeniu w Lubniewicach Komitet przyjął m.in. uchwały w sprawie zatwierdzenia kryteriów wyboru dla Działania 2.1 Efektywność energetyczna – dotacje, Działania 2.8 Gospodarka wodno-ściekowa oraz Działania 3.1 Mobilność miejska. 

Dyskutowano również o wsparciu organizacji pozarządowych i aktualnych działaniach w ramach Krajowego Planu Odbudowy.

Przedstawicielka Komisji Europejskiej, Katarzyna Głowacka-Rochebonne przedstawiła informacje na temat zbliżającego się przeglądu śródokresowego programu Fundusze Europejskie dla Lubuskiego 2021-2027.

W czwartek, 19 września 2024 r. członkowie Komitetu Monitorującego wzięli udział w wizycie studyjnej. Odwiedzili miejsca inwestycji zrealizowanych z funduszy unijnych, m.in. Centrum Edukacji Zawodowej przy ulicy Warszawskiej w Gorzowie Wlkp. w ramach Centrum Edukacji Zawodowej i Biznesu oraz Zagrodę Młyńską w Bogdańcu.

 

CENTRUM EDUKACJI ZAWODOWEJ PRZY ULICY WARSZAWSKIEJ

W GORZOWIE WLKP. W RAMACH CENTRUM EDUKACJI ZAWODOWEJ

I BIZNESU

Beneficjent: Miasto Gorzów Wielkopolski

Wartość projektu: 109 511 324,69 PLN

Dofinansowanie UE: 44 736 323,16 PLN

Opis projektu:

Przedmiotem projektu było utworzenie infrastruktury kształcenia zawodowego – Centrum Edukacji Zawodowej (CEZ) w byłym Zespole Szpitalnym przy ul. Warszawskiej w Gorzowie Wlkp., czyli nowoczesnego zespołu średnich szkół zawodowych (Zespół Szkół Budowlanych i Samochodowych, Zespół Szkół Mechanicznych oraz Centrum Kształcenia Zawodowego). Projekt został oparty na synergii szkół z pracodawcami (dualny system kształcenia) i nastawionego na nauczanie zawodów poszukiwanych przez obecny rynek pracy oraz proaktywne wybieranie kierunków kształcenia przydatnych w przyszłości.

Zadania projektowe dotyczyły zmiany sposobu użytkowania terenu objętego wsparciem poprzez kompleksową modernizację obiektów, ich adaptację i remont wraz z wyburzeniem części istniejących obiektów, budowę nowych obiektów oraz zagospodarowanie terenu. Obiekty infrastruktury jednostek organizacyjnych oświaty (6 szt.) zostały odpowiednio wyposażone w nowoczesny sprzęt służący praktycznej nauce zawodu.

Inwestycja skierowana jest przede wszystkim do uczniów CEZ, lokalnych i regionalnych przedsiębiorców, a także uczniów Zespołu Szkół Elektrycznych i Zespołu Szkół Mistrzostwa Sportowego, bowiem opuszczone budynki przez zespoły szkół bezpośrednio objętych wsparciem, przekazane zostały ww. szkołom.

 

„KOMPLEKSOWY REMONT, KONSERWACJA I RENOWACJA ZABYTKÓW ORAZ MODERNIZACJA WYSTAW STAŁYCH W ZAGRODZIE MŁYŃSKIEJ

 W BOGDAŃCU”

Beneficjent: Muzeum Lubuskie im. Jana Dekerta w Gorzowie Wielkopolskim

Wartość projektu: 11 223 206,26 PLN

Dofinansowanie UE: 7 74 6347,32 PLN

Opis projektu:

Przedmiotem projektu było przeprowadzenie kompleksowych prac, rekonstruktorskich, budowlanych, konserwacyjnych Zagrody Młyńskiej w Bogdańcu. Zagroda, a w niej tzw. młyn górny, który powstała w 1826 roku, to bez mała prawie 200 letni zabytek. Stan techniczny obiektu nie pozwalał w pełni wykorzystywać jego potencjału do prezentacji walorów historycznych na skale regionalną dla mieszkańców województwa lubuskiego i turystów. Zagroda podlega ochronie w ramach Parku Kulturowego „Dolina Trzech Młynów”. 

Zakres inwestycji obejmuje roboty budowlano-montażowe, renowacyjne i konserwatorskie oraz instalacyjne w budynku młyna, wpisanego do rejestru zabytków oraz budynku wozowni i budynku gospodarczego. Przeprowadzone zostały również prace rekonstruktorskie koła i kanału młyńskiego, konserwacje zabytków ruchomych, aranżacje wystaw stałych i plenerowych, zagospodarowanie terenu wokół budynku młyna, zakup wyposażenia i sprzętu wystawienniczego, multimedia, wdrożenie strony internetowej w ramach aplikacji e-kultury i prezentacji zasobów.

Celem projektu było zachowanie dziedzictwa kulturowego będącego świadectwem tożsamości kulturalnej regionu i efektywnego wykorzystania zasobów kultury dla zwiedzających tym samym przystosowanie do funkcji kulturalno-edukacyjnej i turystycznej. 

 

WDROŻENIE WYNIKÓW BADAŃ W ZAKRESIE INNOWACYJNYCH ROZWIĄZAŃ TECHNOLOGICZNYCH I PRODUKTOWYCH W BROWARZE WITNICA

Beneficjent: Browar Witnica S. A.

Wartość projektu: 3 763 185 PLN

Dofinansowanie UE: 1 217 338,70 PLN

Opis projektu:

Browar Witnica S.A. w odpowiedzi na potrzeby konsumentów i rozwój rynku produktów regionalnych wprowadził do oferty sprzedażowej 3 nowe produkty tj. piwo górnej fermentacji typu Black IPA, piwo bezglutenowe niepasteryzowane oraz piwo bezalkoholowe smakowe. Proces technologiczny produkcji piw jak i produkty są wynikiem przeprowadzonych badań we własnej komórce B+R oraz we współpracy z Lubuskim Ośrodkiem Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku. 

Opracowana metodyka warzenia pozwoliła na oddzielenie procesów wytwarzania piw dolnej i górnej fermentacji oraz dzięki wykorzystaniu enzymów proteolitycznych i metod zacierania uzyskania piwa bezglutenowego. Innowacyjna technologia umożliwia prowadzenie fermentacji w otwartych kadziach z możliwością sterowania temperaturą oraz wymrażania piwa przed rozlewem, co ma wpływ na spowolnienie reakcji chemicznych oraz procesów życiowych mikroorganizmów, zwiększenie szybkości flokulacji oraz sedymentacji cząstek stałych, co z kolei pozwala na naturalne klarowanie bez zastosowania środków chemicznych.

W tak opracowanym procesie technologicznym uzyskiwane jest piwo o mniejszej zawartości związków chemicznych i większej zawartości minerałów i witamin. Proponowane rozwiązanie łączy w sobie tradycyjne podejście do browarnictwa (zachowanie odpowiedniej długości trwania procesów technologicznych) z nowoczesnością i postępem, który pozwala na coraz lepsze wykorzystanie potencjału produkcyjnego.

 

„STARA SŁODOWNIA – SKARBNICĄ WIEDZY, SMAKÓW I ZAPACHÓW”

Beneficjent: Lubuskie Stowarzyszenie Miłośników Browarnictwa

Wartość projektu: 3 531 815,79 PLN

Dofinansowanie UE: 3 002 043,41 PLN

Opis projektu:

Przedmiotem projektu było przeprowadzenie prac modernizacyjnych i renowacyjnych obiektu Starej Słodowni wchodzącej w skład zabudowy witnickiego browaru w zakresie utworzenia Muzeum Browarnictwa w Witnicy. Zakres Inwestycji obejmował roboty budowlano-montażowe, renowacyjne, konserwatorskie oraz instalacyjne budynku wpisanego do rejestru zabytków. 

Projekt stanowił kontynuacje podjętych prac w zakresie utworzenia Muzeum Browarnictwa, które rozpoczęły się poprzez wstępne zaadoptowanie parteru budynku. Stan techniczny 200 letniego zabytkowego obiektu nie pozwalał w pełni wykorzystywać jego potencjału do prezentacji walorów historycznych na skalę regionalną dla mieszkańców województwa lubuskiego i turystów. Projekt miał na celu zachowanie dziedzictwa kulturowego będącego świadectwem tożsamości kulturalnej i efektywnego wykorzystania zasobów kultury dla zwiedzających tym samym przystosowanie do funkcji kulturalno-edukacyjnej i turystycznej.

Odbiorcami projektu są mieszkańcy miasta i gminy, miłośnicy browarnictwa z obszaru całego województwa lubuskiego, a także turyści i miłośnicy browarnictwa z całej Polski.

#FunduszeEuropejskie #UEdlaLubuskiego #UEdlaPL #UEdlaNas #PomocUE

Galeria: Komitet Monitorujący - Fundusze Europejskie dla Województwa Lubuskiego

Powiązane wiadomości

Zobacz również