
Udział w spotkaniu wziął marszałek województwa lubuskiego Marcin Jabłoński oraz członek Zarządu Województwa Lubuskiego Zbigniew Kołodziej.
– Ustawodawca tak to skonstruował, że jestem uczestnikiem całego procesu tworzenia zespołu. Podpisywałem te dokumenty, które są aktami powołania dla państwa. Przyznaję, że nie czuję się szczególnie biegły w tej dziedzinie, w której państwo są specjalistami, ale kojarzę wszystko z bezpieczeństwem żywnościowym, które też jest dla mnie bardzo ważne. Chcę żyć świadomie, w zgodzie z naturą, mieć pewność i wiarę w to, że wszystko, co trafia na mój stół, stół mojej rodziny, osób, za które jesteśmy odpowiedzialni, jest bezpieczne, zgodne z wymogami współczesnych czasów, z dzisiejszą wiedzą, nauką. Wiadomo, świat jest skomplikowany, pojawiają się różne modyfikacje, mniej lub bardziej korzystne dla człowieka. Biznes jest czasami brutalny i pewnie chciałby pójść drogami na skróty, ale rozumiem, że państwo zapobiegacie temu, by pewne rzeczy nie działy się bez kontroli i nie wpływały negatywnie na to wszystko, co jest ważne dla naszego zdrowia, życia i planety. Stąd też z wiarą w skuteczność państwa działań życzę dużej satysfakcji z tego, czym będą się państwo zajmować. Rozumiem, że Zbigniew Kołodziej, który współpracuje z państwem wprost i merytorycznie i zawodowo nadzoruje cały obszar dotyczący produkcji rolnej, będzie wspierał państwa w działaniach, aby można było właściwie zrealizować powierzone przez ustawodawcę zadania. Dziękuję za obecność i aktywność. Zespół jest liczny, więc w nim siła. Życzę owocnej pracy – powiedział marszałek Marcin Jabłoński.
Po zabraniu głosu marszałek wręczył członkom zespołu nominacje na stanowiska. Otrzymali je m.in. członek Zarządu Województwa Zbigniew Kołodziej oraz dyrektor Departamentu Rolnictwa, Zasobów Naturalnych, Rybactwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Piotr Dembiński. Następnie dyrektor Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych, prof. Henryk Bujak zaprezentował działalność Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i opowiedział o charakterze pracy zespołu.
– Jest mi niezmiernie miło, że przyjęli państwo zaproszenie do pracy w zespole. To naprawdę pomocne dla Centralnego Ośrodka, ale i również dla Stacji Doświadczalnej, która będzie z państwem współpracowała, ponieważ to państwa decyzje, państwa opinie będą decydowały o tym, które odmiany roślin będziemy rekomendowali dla rolników w tym rejonie. Oczywiście bardzo dziękuję za to, że państwo poświęcacie swój własny czas. To jest działalność non-profit, nieprzynosząca żadnych korzyści. Z tego tytułu jeszcze mocniej dziękuję państwu za to zaangażowanie – mówił prof. Henryk Bujak.
PDO na terenie województwa lubuskiego realizowane jest w formie badań prowadzonych w postaci różnych serii doświadczeń na poletkach uprawnych zlokalizowanych w Świebodzinie, Małyszynie oraz Szprotawie. Na podstawie wyników badań i doświadczeń prowadzonych w ramach PDO tworzone są listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa.
Województwo Lubuskie od wielu lat współpracuje z Centralnym Ośrodkiem Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) w Słupi Wielkiej w zakresie realizacji zapisów ustawy o nasiennictwie. COBORU prowadzi krajowy rejestr dla odmian gatunków roślin uprawnych, z wyłączeniem odmian użytkowanych w celach ozdobnych. Jest to urzędowy wykaz odmian roślin rolniczych, warzywnych i sadowniczych, których materiał siewny/szkółkarski może być wytwarzany i może znajdować się w obrocie w Polsce.
Obecnie do krajowego rejestru mogą być wpisywane odmiany 179 roślin uprawnych, w tym:
- 93 gatunków roślin rolniczych,
- 58 gatunków roślin warzywnych,
- 28 roślin sadowniczych.
COBORU we współpracy z samorządami województw i izbami rolniczymi prowadzi porejestrowe doświadczalnictwo odmianowe dla gatunków roślin uprawnych o dużym znaczeniu gospodarczym na obszarze województwa, wpisanych do krajowego rejestru.
Oddziałem terenowym COBORU jest Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Świebodzinie, przy której działa Lubuski Zespół Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO). Obecnie Stacja Doświadczalna gospodaruje na gruntach o powierzchni ok. 30 hektarów.