
Święto było okazją do promocji regionu poprzez turystykę i kulinaria. Ambasador RP w Niderlandach, Margarita Kassangana przekazała podziękowania dla marszałka województwa lubuskiego Marcina Jabłońskiego za zaangażowanie w promocję Lubuskiego. Podkreśliła, że województwo wyróżnia się nie tylko naturalnym pięknem, ale także bogatym dziedzictwem kulturowym, w tym wyśmienitą kuchnią regionalną i cenionymi tradycjami winiarskimi, które są już rozpoznawalne w Polsce i na świecie.
Odwiedzający mieli możliwość skosztowania unikalnych produktów regionalnych z Lubuskiego, w tym Decowej Dziczyzny, naturalnych soków z rodzinnego Sadu Solniki oraz tradycyjnych chlebów. Prawdziwą perłą stoiska była degustacja lubuskich win z różnych winnic regionu, którą poprowadził z pasją i profesjonalizmem Jan Knąber, wicemistrz sommelierów Polski z 2024 roku. Jego wiedza i kunszt winiarski przyciągały liczne grono zainteresowanych.
Urząd Marszałkowski reprezentowali dyrektor Biura Współpracy Zagranicznej i Europejskiej Współpracy Terytorialnej Radosław Brodzik wraz z pracownikami oraz przedstawicielki Departamentu Promocji, Turystyki i Sportu.
Departament Promocji, Turystyki i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego zachęcał gości do odwiedzenia naszego regionu. Podczas rozmów prezentowano oferty inwestycyjne oraz najważniejsze atrakcje turystyczne Lubuskiego – od malowniczych jezior i lasów po zabytkowe miasta i dynamiczną ofertę kulturalną.
Szczególnie miłym akcentem była wizyta na lubuskim stoisku przedstawicieli Zagranicznego Ośrodka Polskiej Organizacji Turystycznej w Amsterdamie, którzy przekazali słowa uznania dla władz Województwa Lubuskiego za tak ciekawą i efektywną promocję regionu.
Przedstawicielki i przedstawiciele urzędów Województwa Lubuskiego odbyli wiele owocnych rozmów z gośćmi, przybliżając im potencjał i atuty regionu. Wydarzenie to stanowiło doskonałą okazję do nawiązania cennych kontaktów i wzmocnienia pozytywnego wizerunku Województwa Lubuskiego na arenie międzynarodowej.