
W niedzielę, 20 lipca 2025 r. Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zaprosiło na inaugurację kolejnego z 18 szlaków turystyczno – kulinarnych, stworzonych przy wsparciu Województwa Lubuskiego w ramach projektu ,,Rarytas Lubuski w podróży”.
Trasę lubuskiego szlaku kulinarnego pod nazwą „Lubuski Stół” wyznaczały adresy:
- Pałac Solniki - Sloneczny Sad koło Kożuchowa
- Winnica Kinga w Starej Wsi koło Nowej Soli
- Gościniec u Deców w Karszynie koło Kargowej
Wicemarszałek województwa lubuskiego Grzegorz Potęga był pod wrażeniem tak atrakcyjnej promocji naszych produktów regionalnych. – Brawo dziewczyny! – podsumował gospodynie odwiedzanych miejsc: Irenę Lisowską – Szron reprezentującą Pałac Solniki – Słoneczny Sad, Kingę Kowalewską-Koziarską z Winnicy Kinga i Magdalenę Dec z Gościńca u Deców.
W niedzielnym spacerze uczestniczyli również senator Wadim Tyszkiewicz i dyrektor Departamentu Infrastruktury Społecznej UMWL Andrzej Ziarek.
Szlaki turystyczno-kulinarne to połączenie aktywnego wypoczynku z lokalną kuchnią, tradycją i gościnnością. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale też okazja do poznania kultury i historii danego regionu – zachęca Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego - Wędrując przez malownicze wsie, urokliwe miasteczka czy ścieżki, wzdłuż polnych łąk, dociera się do miejsc, autentycznych, bogatych w produkty regionalne, opartych na recepturach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Ofertę 18 lubuskich szlaków (zarys ofert oraz kontakty do koordynatorów) znajdziesz tutaj: Rarytas Lubuski w Podróży