Toskania: W poszukiwaniu dobrych praktyk

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Zakończyła się wizyta studyjna grupy lubuskich producentów produktów tradycyjnych, rękodzielników współpracujących z Departamentem PROW oraz przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego z członkiem zarządu Stanisławem Tomczyszynem na czele. Lubuska delegacja spotkała się  z przedstawicielami Lokalnych Grup Działania z terenu Włoch oraz właścicielami gospodarstw specjalizujących się w produktach regionalnych.

Pierwszy dzień wizyty  

19 marca br. w Borgo S. Lorenzo przedstawiciele lubuskiej delegacji spotkali się z przewodniczącym Związku Gmin Mugello, równocześnie przewodniczącym GAL START Borgo. Gmina razem z dwudziestoma trzema innymi samorządami z prowincji Florencji tworzy Lokalną Grupę Działania GAL START, która zajmuje się głównie promocją wyrobów skórzanych, części mechanicznych, a także żywności ekologicznej. Spotkanie było okazją do  wymiany doświadczeń na temat promocji produktów regionalnych oraz wdrażania programów wspomagających i finansujących sprzedaż i promocje produktów regionalnych i rękodzielniczych.

Następnie odbyły się rozmowy z przedstawicielami GAL START oraz prace w grupa roboczych dotyczące udziału lokalnych grup działania w kształtowaniu promocji i tworzenia marki oraz dystrybucji i sprzedaży produktów lokalnych.

Tadeusz Woźniak - zastępca dyrektora Departamentu PROW podkreślił, że w województwie lubuskim działa dziesięć Lokalnych Grup Działania, a przykładem dobrze funkcjonującej Lokalnej Grupy Działania w Lubuskiem jest m.in. „Kraina lasów i jezior”, którą tworzy siedem gmin. Do tego grona należy m.in. Gmina Siedlisko.

Kolejnym punktem pierwszego dnia była wizyta w muzeum narzędzi skrawających oraz warsztacie produktów tradycyjnych w Palazzo dei Vicari. Na koniec dnia odbyło się spotkanie z prezydentem Konsorcjum w Mugello (konsorcjum produktów rolnych i spożywczych). Ze strony Lubuskiego w spotkaniu wzięli udział  lokalni wytwórcy oraz członek zarządu Stanisław Tomczyszyn, wicewojewoda Jan Świrepo oraz Radna Województwa Lubuskiego Barbara Kucharska.  

Seminaria, spotkania, wizyta w muzeum wina ….

Spotkanie z przedstawicielami Lokalnych Grup Działania z terenu Włoch, przedstawicielami instytucji i organizacji, które we Włoszech zajmują się obsługą funduszy unijnych lub wykonują zadania w zakresie rozwoju obszarów wiejskich to główny punkt drugiego dnia wizyty studyjnej. Odbyło się spotkanie z przedstawicielami: Fattoria Emilio Sereni (mleczne produkty ekologiczne), Fattoria Valdastra (mięsne produkty ekologiczne), Fattoria Il Palagiaccio (produkty mleczne; sprzedaż bezpośrednia). Spotkanie z przedstawicielami Winnicy w Villa di Poggio Reale oraz  wizyta w Muzeum Winorośli i Wina.

W skład delegacji wchodzą: członek zarządu Stanisław Tomczyszyn, Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Tadeusz Woźniak, Radna Sejmiku Województwa Lubuskiego Barbara Kucharska oraz lubuscy producenci produktów tradycyjnych, m,in.:     

  1. Qzko - Gospodarstwo Rolne. Kamil i Marcin Wojnowscy z Siedliska - sery kozie, mydła z mleka koziego
  2. Gospodarstwo Rolno Turystyczne – Dereniówka - produkty tradycyjne : schab, chleb domowy  Lubiechnia Wielka
  3. Boss Browar Witnica
  4. Gospodarstwo Agroturystyczne Dolatówka - produkty tradycyjne - ryba w zalewie octowej – Bledzew
  5. Browar Regionalny Edi - piwo niepasteryzowane Nowa Wieś
  6. Sad Solniki - soki 100 % tłoczone i sprzedaż owoców – Solniki
  7. Przetwórstwo Mięsne Zbigniew Motyka - tradycyjne wędliny – Wrzesiny
  8. Madaks Stanisław Mikanowicz - dzik i szynka w cieście – Przytoczna.

Galeria: Wizyta studyjna w Toskanii

Powiązane wiadomości

Zobacz również