
Pierwszy dzień wizyty
19 marca br. w Borgo S. Lorenzo przedstawiciele lubuskiej delegacji spotkali się z przewodniczącym Związku Gmin Mugello, równocześnie przewodniczącym GAL START Borgo. Gmina razem z dwudziestoma trzema innymi samorządami z prowincji Florencji tworzy Lokalną Grupę Działania GAL START, która zajmuje się głównie promocją wyrobów skórzanych, części mechanicznych, a także żywności ekologicznej. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń na temat promocji produktów regionalnych oraz wdrażania programów wspomagających i finansujących sprzedaż i promocje produktów regionalnych i rękodzielniczych.
Następnie odbyły się rozmowy z przedstawicielami GAL START oraz prace w grupa roboczych dotyczące udziału lokalnych grup działania w kształtowaniu promocji i tworzenia marki oraz dystrybucji i sprzedaży produktów lokalnych.
Tadeusz Woźniak - zastępca dyrektora Departamentu PROW podkreślił, że w województwie lubuskim działa dziesięć Lokalnych Grup Działania, a przykładem dobrze funkcjonującej Lokalnej Grupy Działania w Lubuskiem jest m.in. „Kraina lasów i jezior”, którą tworzy siedem gmin. Do tego grona należy m.in. Gmina Siedlisko.
Kolejnym punktem pierwszego dnia była wizyta w muzeum narzędzi skrawających oraz warsztacie produktów tradycyjnych w Palazzo dei Vicari. Na koniec dnia odbyło się spotkanie z prezydentem Konsorcjum w Mugello (konsorcjum produktów rolnych i spożywczych). Ze strony Lubuskiego w spotkaniu wzięli udział lokalni wytwórcy oraz członek zarządu Stanisław Tomczyszyn, wicewojewoda Jan Świrepo oraz Radna Województwa Lubuskiego Barbara Kucharska.
Seminaria, spotkania, wizyta w muzeum wina ….
Spotkanie z przedstawicielami Lokalnych Grup Działania z terenu Włoch, przedstawicielami instytucji i organizacji, które we Włoszech zajmują się obsługą funduszy unijnych lub wykonują zadania w zakresie rozwoju obszarów wiejskich to główny punkt drugiego dnia wizyty studyjnej. Odbyło się spotkanie z przedstawicielami: Fattoria Emilio Sereni (mleczne produkty ekologiczne), Fattoria Valdastra (mięsne produkty ekologiczne), Fattoria Il Palagiaccio (produkty mleczne; sprzedaż bezpośrednia). Spotkanie z przedstawicielami Winnicy w Villa di Poggio Reale oraz wizyta w Muzeum Winorośli i Wina.
W skład delegacji wchodzą: członek zarządu Stanisław Tomczyszyn, Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Tadeusz Woźniak, Radna Sejmiku Województwa Lubuskiego Barbara Kucharska oraz lubuscy producenci produktów tradycyjnych, m,in.:
- Qzko - Gospodarstwo Rolne. Kamil i Marcin Wojnowscy z Siedliska - sery kozie, mydła z mleka koziego
- Gospodarstwo Rolno Turystyczne – Dereniówka - produkty tradycyjne : schab, chleb domowy Lubiechnia Wielka
- Boss Browar Witnica
- Gospodarstwo Agroturystyczne Dolatówka - produkty tradycyjne - ryba w zalewie octowej – Bledzew
- Browar Regionalny Edi - piwo niepasteryzowane Nowa Wieś
- Sad Solniki - soki 100 % tłoczone i sprzedaż owoców – Solniki
- Przetwórstwo Mięsne Zbigniew Motyka - tradycyjne wędliny – Wrzesiny
- Madaks Stanisław Mikanowicz - dzik i szynka w cieście – Przytoczna.