
Spotkania były okazją do wymiany doświadczeń na temat promocji produktów regionalnych oraz wdrażania programów wspomagających i finansujących sprzedaż i promocje produktów regionalnych i rękodzielniczych.
12 listopada br. odbyło się spotkanie w Lokalnej Grupie Działania w okolicach Madrytu oraz wizyta w winnicy ekologicznej. Dzień później przedstawiciele lubuskiej delegacji odwiedzili fabrykę wędlin, gdzie omówiono procesy produkcji, a 14 listopada serownię w prowincji Toledo.
Lubuscy producenci poznali przykłady krótkich łańcuchów dostaw (szeroko rozpowszechnione w Hiszpanii i stanowiące wzór do naśladowania w innych krajach unijnych). Odwiedziny w lokalnych gospodarstwach stanowiły ważny punkt wizyty studyjnej.
Skład delegacji: wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn, Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Tadeusz Woźniak, prezes Zielonogórskiego Rynku Rolno-Towarowego - Jacek Urbański, zastępca dyrektora Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Lubuskiego – Alina Jągowska oraz lubuscy producenci produktów regionalnych m.in.
- Jan Wróblewski - Pasieka wędrowna „DEBORA”,
- Zbigniew i Ewa Motyka ze wsi Wrzesiny (gm. Brzeźnica),
- Hanna Kondratowicz – producent kwiatów ozdobnych,
- Wanda Towpik – olej lniany tłoczony na zimno.
Organizatorem wyjazdu był Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubuskiego przy Departamencie PROW.