
- My jesteśmy regionem różnorodnym pod wieloma względami. Także nasza kuchnia zasługuje na docenienie i wyróżnienie na kulinarnej mapie Polski. Ja doskonale pamiętam przepisy mojej babci na wyjątkową szarlotkę czy kompoty – takich smaków się nie zapomina. Lubuskie tworzą ludzie z różnych części kraju i odległych zakątków świata. Taka też jest nasza kuchnia, ciekawa i różnorodna. Nasze produkty i potrawy regionalne podbijają rynek. Z każdą edycją kulinarnych konkursów przybywa regionalnych potraw, którymi mogą szczycić się Lubuszanie – dziś mamy ich blisko 80. Przypominam, że jeszcze niedawno na liście lubuskich produktów regionalnych widniało zaledwie kilka pozycji – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak, otwierając finałową część konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Finał odbył się w Muzeum Etnograficznym w Ochli.
Nagrody lubuskim producentom wręczył również wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. - Lubuska wieś, a co za tym idzie gastronomia i agroturystyka rozwijają się dynamicznie. My jesteśmy w stałym kontakcie z rolnikami oraz producentami żywności, a oni mimo to cały czas nas zaskakują - chwalił zwycięzców.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja lubuskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też zachęcanie Lubuszan do czerpania z zasobów lokalnego i rodzinnego dziedzictwa. Do konkursu gastronomicznego zgłosiło się 6 drużyn, natomiast do kategorii z produktami wpłynęło 29 zgłoszeń od 23 wystawców.
- Lubuskie pozytywnie zaskakuje. Na listę produktów regionalnych z tego regionu wpisano niemal 80 produktów. To zestawienie prowadzi ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi. Ja pamiętam, jak kilka lat temu przodowały regiony bardzo mocne, jak podkarpackie i lubelskie. Nagle okazało sie, że regiony z zachodniej Polski dołączają ze swoimi pysznymi produktami. Pani marszałek słusznie zauważyła, że lubuskie to tygiel kulturowy. To czuć w waszej kuchni. Jurorzy mieli sporo pracy i naprawdę twardy orzech do zgryzienia, bo z każdym konkursem pojawia się wiele nowości, wśród których coraz trudniej wskazać jednego faworyta - podkreślała Izabella Byszewska, prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Do odznaczenia nagrodą "Perła 2018" nominowanych zostało 12 produktów. Wręczenie nagrody "Perła 2018" odbędzie się podczas targów Smaki Regionów, 30 września w Poznaniu.
W części gastronomicznej konkursu jury nagrodziło:
- Lubuska Spiżarnia
- Gospodarstwo Agroturystyczne „Roma”
- Salcum-Fixum
- Stowarzyszenie Mirostowice Dolne Najpiękniejsza Wieś Lubuska 2012
- KGW Janczewo
- Gościniec u Deców
Nominację do nagrody „Perła 2018”otrzymała Lubuska Spiżarnia za wytrawny oraz słodki mus z sera zwarowego z serwatki
Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2018” następujące produkty;
- Szynkę z sarny pieczoną na dziko – Danuta Cieśla
- Salceson – PW Salcum-Fixum – Jarosław Szlachetko
- Kiełbasa palcówka – Mirosław Dec
- Ryba dymiona – PPH Fish.Net Małgorzata i Grzegorz Koza
- Masło swojskie z mleka koziego – Quzko Gospodarstwo Agroturystyczne Kamila i Marcin Wojnowscy
- Nalewka domowa – Zygmunt Prętkowski Winnica Michał
- Trójniak Szprotawski – Jan Wróblewski
Regionalne Potrawy – to kategoria, która ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma to przyczynić się do promowania lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię, oraz budowy produktu turystycznego i marki regionu.
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. Mogą być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy też małe firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
- podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Provincja Sp. Z.o.o. za kiełbasę pieczoną z jelenia
P.W. Salcum-Fixum za udziec suszony
- podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: ser dojrzewający „Listopadowy wicher”
-podkategoria miody
I nagroda dla Marty Słodnik – Pszczelarnia Słodnik
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego”
- podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda Krystyna Podsiadło - konfitura z czereśni
Dorota i Jerzy Krzywda „Biały Tulipan Rękodzieło” konfitura z wiśni
- podkategoria przetwory warzywne
I nagroda Pasieka Wędrowna Debora - Jan Wróblewski – musztarda miodowa z dyni
- podkategoria: wyroby cukiernicze
Stowarzyszenie Mirostowice Dolne Najpiękniejsza Wieś Lubuska 2012 – Ciasto Sroka
W Kategorii napoje regionalne
- podkategoria napoje bezalkoholowe
Wieńczysława Piórkowska – domowy sok z czarnej porzeczki
- podkategoria: napoje alkoholowe
Browar Witnica SA za piwo Lubuskie Jasne
Browar Edi za Piwo Wschowskie Jasne
Organizatorami konkursu są: Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego