Lubuski przysmak z medalem Targów Smaki Regionów 2022 w Poznaniu

Pobierz PDF
Dojrzewająca karkówka z Decowej Manufaktury zdobyła Medal Targów Smaki Regionów 2022
Fot: Dep. PROW
Wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn wziął udział w targach w Poznaniu, gdzie prezentowali się regionalni wystawcy z Lubuskiego. Dojrzewająca karkówka z Decowej Manufaktury zdobyła Medal Targów Smaki Regionów 2022.

Wrzesień to dla wielbicieli dobrego jadła prawdziwe święto regionalnej i tradycyjnej kuchni. A to wszystko za sprawą targów Smaki Regionów, które odbyły się na Międzynarodowych Targach Poznańskich w dniach 24 - 26 września 2022 r. 

Każdego roku w ekspozycji udział bierze ponad 200 przedstawicieli lokalnych producentów wszystkich województw. Znaleźć tu było można takie rarytasy jak np.: śląskie oblaty, drożdżową babę maślaną produkowaną na specjalnie hodowanej i zasilanej pożywce droższy, przygotowywaną przez 72 h, pszenno-żytnie pierniki oleśnickie, ser koryciński, kiszone szprotki z Pomorza, salami z jelenia, schab ze świni rasy puławskiej, nalewki kresowe, miody nawłociowe, piwo Joppen warzone według receptury, którą ponoć warzył sam Jan Heweliusz, przetwory owocowo-warzywne w postaci konfitur, dżemów, powideł, syropów i wiele innych smakołyków - także z województwa lubuskiego, których nie sposób znaleźć na sklepowych półkach.

Lubuskie produkty przyciągały smakiem  

Lubuscy producenci biorą aktywny udział w targach już od kilku lat. Każdego roku zdobywają prestiżowe nagrody, a ich produkty zyskują uznanie komisji najwyższych autorytetów kulinarnych.

- To najbardziej prestiżowe i chyba największe w Polsce targi tradycyjnego jedzenia, na których nie tylko można spróbować niezwykle smacznych produktów, ale przede wszystkim poznać ich historię oraz zakupić je do domu – mówi wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn, który od wielu lat odpowiedzialny jest za promocję lubuskich produktów w kraju i za granicą.

W tym roku prestiżowy medal targów otrzymał Mirosław Dec z Manufaktury Dec za dojrzewającą karkówkę z mangalicy w marynacie z wody z kiszonych ogórków i miodu. Decowa Manufaktura to rodzinna firma (znana też z Gościńca u Deców w Karszynie w gminie Kargowa) specjalizująca się w wyrobach z dziczyzny. Świeże wyroby wyrabiane są z wyselekcjonowanych kawałków mięsa i przypraw najwyższej jakości, zgodnie ze specjalną recepturą.

Województwo lubuskie reprezentowali także: Masarnia Motyka, sery Qzko, Piekarnia - Cukiernia AnTers, ryby z Rybackiej Chaty i złote napoje z Browaru Witnica. Liczne kolejki do naszych wystawców potwierdzały, że Lubuskie ma się czym pochwalić, a lubuskie produkty to prawdziwe rarytasy.

Lista medalistów targów Smaki Regionów 2022

Poznaliśmy tegorocznych zwycięzców konkursu o Medal Targów Smaki Regionów. Poziom trudności z roku na rok wzrasta, ponieważ tym razem spłynęła do niego rekordowa liczba zgłoszeń. Spośród niemal 100 firm jurorzy wybrali 20 medalistów oraz 13 wyróżnień.

  1. Bacówka u Krzyśka, Krzysztof Łaś - MŁOPOLSKA - bryndza podhalańska
  2. BM Ogrody Bożena Pochodyła - DOLNOŚLĄSKIE - BioJabłkoAgro
  3. Capuccino Cafe - POMORSKIE - Praliny
  4. Decowa Manufaktura - LUBUSKIE - dojrzewająca karkówka z mangalicy w marynacie z wody z kiszonych ogórków i miodu
  5. FLIS-POL Zakład Wędliniarski - WARMIŃSKO-MAZURSKIE - Wędzonka Miłomłyńska
  6. Gospodarstwo Pasieczne Miody Beskidzkie Jerzy Żwirski - MAŁOPOLSKIE - Miód spadziowy z Beskidu wyspowego
  7. Gospodarstwo Rybackie „Markowe” - OPOLSKIE - PAPRYKARZ
  8. Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy - KUJAWSKO-POMORSKIE - Powidła agrestowe
  9. Masarnia Władysławowo Sp. j. Roman Zawistowski, Andrzej Zawistowski, Barbara Zawistowska - KUJAWSKO-POMORSKIE - Salceson z wiejskiej wędzarni
  10. Mrozikowe przysmaki – DOLNOŚLĄSKIE - Oksymel
  11. Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. – MAZOWIECKIE - Nalewka wiśniowa porzeczkowa
  12. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie – WIELKOPOLSKIE - Masło ekstra
  13. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku - WARMIŃSKO-MAZURSKIE - Masło ekstra Mazury Smak Natury
  14. PPUH Tłocznia Maurer Krzysztof Maurer – MAŁOPOLSKA - Jabłkowica Dębowa
  15. Pracownia Qulinarna Olaf Ratz – ŁÓDZKIE - Czarny czosnek w wersji Garlek na bazie czosnku pospolitego ozimego Allium Sativum L
  16. Restauracja Lizawka - WIELKOPOLSKIE - Kiełbasa z Dzika z suszoną czerwoną porzeczką
  17. Smak Tradycji Irena Olejniczak – WIELKOPOLSKIE - Gęsina pieczona
  18. Spółdzielnia Mleczarska we Wrześni – WIELKOPOLSKIE - Maślanka Wrzesińska
  19. The Big Fellow Bartek Zięciowski – MAZOWIECKIE - Miód pitny trójniak Sambucus Nigra
  20. Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węglowski – MAZOWIECKIE - Kiełbasa Swojska z Karniewa

 

Galeria zdjęć

Powiązane wiadomości

Zobacz również