
W piątek, 9 września 2022 r. Strefę Produktu Regionalnego na zielonogórskim Winobraniu odwiedził wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn, którego po stoiskach oprowadził dyrektor LCPR Jacek Urbański.
- Zarząd Województwa Lubuskiego aktywnie działa na rzecz promocji produktów wytwarzanych lokalnie. Wspiera m.in. inicjatywę ,,Rarytas Lubuski w kuchni”. Zachęcamy do kupowania lokalnie, po sąsiedzku i tym samym wsparcie lubuskich producentów, jak również propagowanie zdrowego jedzenia - mówi wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.
Produkty regionalne przyciągają smakiem i jakością
Odwiedzający, jak co roku mają możliwość nabyć produkty spożywcze i rękodzielnicze od wytwórców z województwa lubuskiego. Strefa funkcjonuje przez cały okres Winobrania od 3 do 11 września.
Warto podkreślić, że z każdym rokiem strefa rośnie w siłę i przybywa producentów chcących prezentować tutaj swoje wyroby. W dni robocze można zapoznać się z ofertą kilku producentów, zaś w weekendy winobraniowe odwiedzający mogą zapoznać się z najszerszą paletą produktów regionalnych od blisko 20 wystawców.
Wśród nich są producenci lokalnej żywności. Znajdziemy tu stoiska z m.in. miodami, olejami, warzywami, owocami, wędlinami, wyrobami piekarniczo – cukierniczymi, lodami. Odwiedzający jarmark winobraniowy mają możliwość zakupienia w Strefie również wyrobów rękodzielniczych, wykonanych w różnorodnych technikach. Strefę czynnie wspiera Miś LCPR – superbohater, którego mocą jest wspieranie lubuskich producentów.
Dzień Produktu Regionalnego
W sobotę – 10 września 2022 r., w Strefie organizowany będzie Dzień Produktu Regionalnego (program zamieszczony na grafice w prawej kolumnie strony). Podczas tego dnia odwiedzający będą mieli możliwość skorzystania z szeregu atrakcji, przygotowywanych przez Organizatorów. Będą m.in. warsztaty, podczas, których będzie możliwość m.in. rozpoczęcia swojej przygody z rękodziełem i wykonania własnej, rękodzielniczej pamiątki z Winobrania 2022.
Ponadto Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego będzie tego dnia promować produkty regionalne w trakcie korowodu winobraniowego. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do odwiedzania strefy i wspierania lubuskich producentów.
Strefa Produktu Regionalnego – plac Powstańców Wielkopolskich, przed Filharmonią Zielonogórską:
Godziny funkcjonowania Strefy:
5-9.09 – 12:00 – 18:00
10.09. (sobota) – 10:00 – 18:00
Cele i zadania Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego:
- propagowanie spuścizny produktów regionalnych i lokalnych wytwarzanych na terenie województwa lubuskiego;
- dbanie o odpowiedni wizerunek produktów regionalnych i lokalnych;
- wspieranie i koordynowanie działania podmiotów zajmujących się ich wytwarzaniem i dystrybucją. informowanie o walorach produktów regionalnych i lokalnych.
- organizowanie promocji rolnictwa i wsi województwa w kraju i za granicą w tym: konkursów, targów, wystaw, misji gospodarczych.
- przygotowywanie informacji i opracowań dotyczących promocji i identyfikacji produktów regionalnych i lokalnych;
- prowadzenie informatycznej bazy danych o firmach przetwórstwa rolno-spożywczego i obsługi rolnictwa;
- wspomaganie inicjatyw gospodarczych oraz prowadzenie szeroko rozumianego doradztwa w zakresie działalności związanej z promocją produktów regionalnych i lokalnych oraz technologią produkcji;
- prowadzenie działalności edukacyjnej;
- prowadzenie działalności wydawniczej.
Lista wystawców zamieszczona na grafice w prawej kolumnie strony