Lubuscy przedsiębiorcy na międzynarodowych targach spożywczych IV Gastronomica Alicante

Pobierz PDF
Misja gospodarcza lubuskich przedsiębiorców do Hiszpanii – Alicante, połączona z udziałem w międzynarodowych targach spożywczych IV Gastronomica Alicante
Fot: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego
Od 20 do 25 września 2022 r. trwa misja gospodarcza lubuskich przedsiębiorców do Hiszpanii, połączona z udziałem w międzynarodowych targach spożywczych IV Gastronomica Alicante.

W misji, której przewodniczy wicemarszałek województwa lubuskiego Łukasz Porycki, bierze udział 8 lubuskich przedsiębiorców MŚP z branży spożywczej i branż komplementarnych wraz z przedstawicielami samorządu.

Największe targi branży spożywczej w Hiszpanii

Podczas misji lubuska delegacja wzięła udział w targach ALICANTE GASTRONÓMICA – IV edycja. Są to największe targi branży spożywczej w Hiszpanii. Organizatorzy tegorocznej edycji przygotowali dla odwiedzających: 36 000 metrów kwadratowych powierzchni targów, dwa duże pawilony i sceny, gdzie odbywają się:

  • prezentacje produktów spożywczych i pochodnych (prezentacje ponad 250 wystawców),
  • warsztaty gastronomiczne,
  • showcooking,
  • konkursy,
  • degustacje produktów regionalnych,
  • wykłady kucharzy i ekspertów branży, przybywających z różnych miejsc Hiszpanii: Alicante, Granada, Madryt, Burgos czy Albacete,
  • konferencje i pokazy związane z marketingiem i sprzedażą bezpośrednią produktów;
  • kongresy gastronomiczne.

Prezentacja markowych produktów, specjałów, win…

Szeroka gama wystawców pokazuje publiczności i profesjonalistom z branży, odwiedzającym targi regionalne specjały gastronomiczne z prowincji, przedstawia historię pochodzenia produktów, prezentuje marki jakościowe oraz produkty lokalne i inne produkty ekologiczne i rzemieślnicze, a także typowe wina i napoje, sprzęt lub usługi.

Alicante przygotowała całkowicie odnowiony obraz targów, z zaangażowaniem w cyfryzację poprzez zintegrowanie z projektem gigantycznych, pełnokolorowych ekranów LED, które umożliwią uczestnikom integrację szerokiej gamy ofertowej działań i wydarzeń.

Tegoroczny cel targów zakłada wsparcie również dla sektora hotelarskiego i rozpowszechnianie za jego pośrednictwem wysokiej jakości gastronomii, zrównoważonej, nakierunkowaną na smak, produkty regionalne i lokalne oraz zdrowe gotowanie.

Promocja zdrowej diety

Rada Prowincji Alicante, Izba Handlowa Alicante i Instytucja Targowa Alicante, przy wsparciu Generalitat Valenciana, które spotykają się na tym wydarzeniu, zachęcają do promowania zdrowego działania i zdrowej diety opartej na rodzimych produktach, zarówno z morza, jak i gór.

Uczestnicy misji zapoznali się z ekspozycją targów, przeprowadzili rozmowy na stoiskach z zainteresowanymi firmami. Realizowane są również spotkania B2B, podczas których przedsiębiorcy odbywają szereg rozmów biznesowych.

Wydarzenie organizowane było w ramach projektu „Promocja gospodarcza regionu poprzez udział w zagranicznych targach i misjach zagranicznych” ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego – Lubuskie 2020, w ramach Osi Priorytetowej 1, Działanie 1.4.1 Promocja regionu i umiędzynarodowienie sektora MSP – projekt realizowany poza formułą ZIT.

logotypy.jpg

 

Galeria zdjęć

Powiązane wiadomości

Zobacz również