
„Bohaterką” odcinka jest Winnica Julia w Zielonej Górze Starym Kisielinie. Odwiedziła ją aktorka Joanna Brodzik. Właściciele – Małgorzata i Roman Gradowie – opowiedzieli, jakie były początki ich przygody z winiarstwem i przedstawili rodzaje produkowanych przez siebie trunków. Podzielili się też historiami z winnicy i własnego życia. Towarzyszyła im wnuczka Julia, od której winnica wzięła swoją nazwę.
Czym są wina kobiece i bachusowe? Z czym wiąże się nazwa „Solidaris”? O tym – w filmie dostępnym na fanpage’ach Joanny Brodzik i Winnicy Julia.
O projekcie „Lubuskie od kuchni”
„Lubuskie od kuchni. O smaczliwości różnorodności” to nowy kulinarny projekt Joanny Brodzik – aktorki i Honorowej Obywatelki Województwa Lubuskiego. Składa się na niego cykl filmów dokumentalnych z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich, lokalnych producentów i winiarzy.
Projekt jest realizowany we współpracy z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego i Lubuskim Centrum Informacyjnym. Wspiera go marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Anna Polak.
Projekt „Lubuskie od kuchni” to z jednej strony promocja województwa lubuskiego, a z drugiej – jak mówi sama aktorka – wyraz miłości do bogactwa kulinarnego regionu. Regionu, z którym Joanna Brodzik jest związana, ponieważ urodziła się w Krośnie Odrzańskim a dorastała w Lubsku, a później w Zielonej Górze. Jej kulinarnym zainteresowaniom była poświęcona także książka „Umami. Opowieści i przepisy”, łącząca autobiograficzne opowieści z przepisami na dania z różnych zakątków świata.