Nowy odcinek projektu Joanny Brodzik - „Lubuskie od kuchni”. Tym razem historie podlane regionalnym winem

Pobierz PDF
Wywiad z właścicielami Winnicy Julia - Małgorzatą i Romanem Gradami oraz ich wnuczką Julią
Fot: facebook.com/BrodzikJoanna/videos/799764671475461
Na lubuskich winnicach rozpoczyna się już zbiór tegorocznych winogron. W ich klimat pozwala też przenieść się kolejny film z serii „Lubuskie od kuchni”.

„Bohaterką” odcinka jest Winnica Julia w Zielonej Górze Starym Kisielinie. Odwiedziła ją aktorka Joanna Brodzik. Właściciele – Małgorzata i Roman Gradowie – opowiedzieli, jakie były początki ich przygody z winiarstwem i przedstawili rodzaje produkowanych przez siebie trunków. Podzielili się też historiami z winnicy i własnego życia. Towarzyszyła im wnuczka Julia, od której winnica wzięła swoją nazwę.

Czym są wina kobiece i bachusowe? Z czym wiąże się nazwa „Solidaris”? O tym – w filmie dostępnym na fanpage’ach Joanny Brodzik i Winnicy Julia.

O projekcie „Lubuskie od kuchni”

„Lubuskie od kuchni. O smaczliwości różnorodności” to nowy kulinarny projekt Joanny Brodzik – aktorki i Honorowej Obywatelki Województwa Lubuskiego. Składa się na niego cykl filmów dokumentalnych z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich, lokalnych producentów i winiarzy. 

Projekt jest realizowany we współpracy z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego i Lubuskim Centrum Informacyjnym. Wspiera go marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Anna Polak.

Projekt „Lubuskie od kuchni” to z jednej strony promocja województwa lubuskiego, a z drugiej – jak mówi sama aktorka – wyraz miłości do bogactwa kulinarnego regionu. Regionu, z którym Joanna Brodzik jest związana, ponieważ urodziła się w Krośnie Odrzańskim a dorastała w Lubsku, a później w Zielonej Górze. Jej kulinarnym zainteresowaniom była poświęcona także książka „Umami. Opowieści i przepisy”, łącząca autobiograficzne opowieści z przepisami na dania z różnych zakątków świata.

Powiązane wiadomości

Zobacz również