Schowaj sidebar

Enoturystyka

LUBUSKIE WINEM I MIODEM PŁYNĄCE

Winnica Kinga w Nowej Wsi zdjęcie 1 [1200x800]

W podróż przez Lubuskie wpisana jest obietnica prawdziwych emocji, niecodziennych przygód, energii, ale i błogiego odpoczynku oraz cudownego „nicnierobienia” w scenerii romantycznych pejzaży pól, sadów i ogrodów. Najlepiej w chłodnym cieniu winnicy z kieliszkiem wybornego pinot noir czy rieslinga lub ze smakiem kropli miodu na ustach.

Słynące z winnic województwo lubuskie ma doskonałe warunki glebowe pod uprawę winorośli, które dla prawidłowego wzrostu potrzebują żyznego podłoża o odczynie prawie obojętnym. Bliskość rzek zapewnia niezbędne nawodnienie, czyniąc okoliczne ziemie lekko wilgotnymi, lecz nie podmokłymi. Specyfiką regionu jest podbudowa gliniasta gleb piaszczystych. Na podłożu tym dobrze rosną krzewy winorośli, które dzięki głębokiemu systemowi korzeniowemu czerpią wodę z warstw glin zalegających pod piaskiem.  W Polsce pogoda nie jest przez cały rok tak łagodna, jak w niektórych regionach Włoch czy Francji. Jednak odpowiednie ukształtowanie terenu – pagórkowato pofałdowany teren okolic Zielonej Góry, gdzie mieści się większość winnic – zapewnia dobre nasłonecznienie stoków, co przyczynia się do udanych zbiorów. Tutejsze tereny są więc idealne do uprawy winorośli, a jedynym zmartwieniem winiarzy są zdarzające się czasem wiosenne lub jesienne przymrozki, które zagrozić mogą przemrożeniem budzącym się do życia pędom.

W tym kontekście województwo lubuskie można uznać za uprzywilejowane, gdyż na tle okolicznych regionów wyróżnia się małymi amplitudami temperatur, co daje wczesne wiosny, długie lata oraz krótkie łagodne zimy. Dogodne warunki cieplne to atut nie tylko dla posiadaczy winnic, lecz także dla pszczelarzy, którym nieobce są obawy o przetrwanie rojów podczas zimy. Lubuskie oferuje szeroki wachlarz win z ponad 90 winnic (w tym 34 zarejestrowanych) przygotowywanych ze starych, rosnących tu od lat szczepów. Na turystów czekają trunki z takich odmian jak pinot noir i blanc, zweigelt, riesling, traminer, hibernal i wielu innych. Bez trudu sięgnąć można również po naturalne miody, wyborne wędliny, ryby, sery czy wypieki powstałe zgodnie ze starymi recepturami. To wszystko składa się na nieprzebrane bogactwo smaków kuchni regionalnej.

Lubuskie można poznawać na wiele sposobów, ale podążanie jedynym w Polsce szlakiem wina i miodu jest na pewno tym najciekawszym. W ostatnich latach winniarski potencjał województwa jest coraz prężniej rozwijany, podobnie jak związany z nim sektor turystyki, który stanowi enoturystyka. Lubuski Szlak Wina i Miodu to niezapomniana przygoda wytyczona trasą polskiego trunku, który zyskuje coraz większe uznanie na świecie. Prowadzi poprzez miejsca historycznie związane z winiarstwem, a także miejsca poświęcone tej ważnej dla regionu tradycji, takie jak Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze, aż po współczesne winnice. Poznawanie Ziemi Lubuskiej warto rozpocząć właśnie od wizyty w Centrum, co daje szansę zapoznania się z historią winiarstwa na Ziemi Lubuskiej oraz ciekawostkami związanymi ze współczesną produkcją regionalnych wytwórców, a także innymi atrakcjami turystycznymi regionu.

Winnica Kinga w Nowej Wsi zdjęcie 2 [1200x800]

Winnica Miłosz w Łazie [1200x800]

Winnica Stara Winna Góra w Górzykowie [1200x800]

Winnica w Mierzęcinie [1200x800]