
– To wyraz miłości do bogactwa kulinarnego mojego rodzinnego regionu – mówi o projekcie Joanna Brodzik. W poszukiwaniu lubuskich specjałów aktorka odwiedziła m.in. Stary Kisielin, Pszczew i Nową Sól. Przeprowadziła wywiady m.in. z Jolantą i Pawłem Pazdrowskimi – producentami kozich serów, producentką wyrobów z lawendy – Iwoną Piechotą oraz Małgorzatą i Romanem Gradami – producentami wina.
W projekt zaangażowane są osoby, które reprezentują cały przekrój branż spożywczych oraz rękodzielnicy. W dotarciu do regionalnych producentów aktorkę wspiera Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego.
W ramach projektu „Lubuskie od kuchni” Joanna Brodzik poprowadziła też warsztaty kulinarne. W ośrodku wypoczynkowym „Temar” w Dąbiu, razem z szefem kuchni Kacprem Szafrańskim i uczestnikami zajęć, przygotowała m.in. lubuską zupę jabłkową.
To dopiero początek kulinarnej przygody w regionie! W planach projektu „Lubuskie od kuchni”, którego pomysłodawczynią i autorką jest Joanna Brodzik, są kolejne warsztaty kulinarne obejmujące lubuskie potrawy regionalne, cykl filmowych spotkań z szefami kuchni, lokalnymi pasjonatami, producentami i wytwórcami oraz wiele innych atrakcji odkrywających kulinarne bogactwo Ziemi Lubuskiej.
Joanna Brodzik jest bardzo mocno związana z województwem lubuskim i przypomina o tym na każdym kroku. – Kocham miejsce, z którego pochodzę. Podkreślam zawsze, jak dla mnie ważne jest to, skąd jestem. Lubuskie to mój Dom – przyznaje aktorka. Urodziła się w Krośnie Odrzańskim, dorastała i kształciła się w Lubsku oraz w Zielonej Górze. To właśnie tu była promowana jej debiutancka książka kulinarna – „Umami. Opowieści i przepisy”, która zainteresowała liczne grono czytelników. Świadczyła o tym ich obecność na spotkaniach autorskich.
Aktorka jest również Honorową Obywatelką Województwa Lubuskiego, w co doskonale wpisuje się jej kulinarny projekt. Poprzez inicjatywę „Lubuskie od kuchni” chce zaprezentować walory produktów wytwarzanych lokalnie, przedstawić historie związane z producentami regionalnymi i zachęcić do turystyki kulinarnej – podróży w poszukiwaniu lubuskich smaków. Celem projektu jest także edukacja i otwarcie ludzi na różnorodność regionalnej kuchni.