Jedzenie lodów korzystne dla zdrowia i… nagrodzone! „Złoty Skalpel” dla prof. Emiliana Snarskiego

Pobierz PDF
Prof. Emilian Snarski z nagrodą
Fot: facebook.com/szpitalzielonagora
Lody mogą dawać ulgę nie tylko podczas upałów. Pomagają również… pacjentom w trakcie chemioterapii. Pomysł okazał się na tyle skuteczny i kreatywny, że otrzymał nagrodę!

„Złoty Skalpel”, czyli wyróżnienie przyznawane przez redakcję pisma „Puls Medycyny”, odebrał prof. Emilian Snarski ze Szpitala Uniwersyteckiego w Zielonej Górze.

Jedzenie lodów to sposób na zapobieganie uszkodzeniu śluzówki u osób poddawanych chemioterapii przy przeszczepie szpiku. – Tak naprawdę to część większego projektu zapobiegania powikłaniom w trakcie przeszczepiania komórek krwiotwórczych. Pomysł z lodami jest wykorzystywany aktualnie w wielu ośrodkach w Polsce i nie tylko – wyjaśnia prof. Snarski, który w Szpitalu Uniwersyteckim kieruje Klinicznym Oddziałem Hematologii.

Tę nietypową metodę terapii doceniono również na Uniwersytecie Harvarda w Bostonie. W 2022 r. uhonorowano ją nagrodą IgNobla za osiągnięcia naukowe, „które najpierw śmieszą, a potem skłaniają do myślenia”. To pierwszy polski projekt medyczny z takim wyróżnieniem!

Powiązane wiadomości

Zobacz również