
Prof. Emilian Snarski studiował medycynę na Akademii Medycznej w Warszawie i uniwersytecie w Berlinie. W 2005 r. na Uniwersytecie Charite w Berlinie uzyskał z wyróżnieniem tytuł doktora nauk medycznych, a w 2017 r. – habilitację. Jest specjalistą chorób wewnętrznych i hematologii oraz autorem licznych publikacji. Pełnił funkcję dyrektora medycznego Polskiego Banku Komórek Macierzystych w Warszawie. Jest zielonogórzaninem i absolwentem I Liceum Ogólnokształcącego.
W 2022 r. prof. Emilian Snarski wraz z zespołem hematologów i klinicystów z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie otrzymał nagrodę Ig Nobla. To humorystyczne wyróżnienie przyznawane za badania naukowe, „które najpierw śmieszą, a potem skłaniają do myślenia”. Badacze wykazali, że pacjenci poddani chemioterapii przed przeszczepem szpiku rzadziej zmagają się z powikłaniami, jeśli… jedzą lody.
– Jest to rodzaj „krioterapii” śluzówek. Do tej pory stosowano w niektórych ośrodkach ssanie kostek lodu, ale nie jest to zbyt przyjemne. My zamieniliśmy to na lody – dowolne lody, jakie pacjent chciał zjeść. Okazało się, że efekt jest bardzo podobny, tylko jest to dużo przyjemniejsze – wyjaśniał w „Gazecie Wyborczej” prof. Snarski.
Bezpieczeństwo pacjentów i obniżanie ryzyka powikłań po przeszczepie szpiku to najistotniejszy cel badań prof. Snarskiego. Specjalista zwraca również uwagę m.in. na możliwość rezygnacji z zakładania wkłucia centralnego osobom, które mają mieć przeszczepiony szpik. Zmniejsza to ryzyko zakażenia organizmu sepsą.