
Wraz z przedstawicielami Polskiego Związku Łowieckiego, Zarządem Okręgowym w Zielonej Górze oraz Zarządem Okręgowym w Gorzowie Wielkopolskim, LCPR finalizuje kampanię informacyjną ,,Wspieraj lubuskie środowisko łowieckie”. Jej celem jest upowszechnienie spożywania dziczyzny i podkreślenie jej walorów, a także wpłynięcie na zmianę postrzegania pracy lubuskich myśliwych.
– Doceniamy aktywną pracę łowczych, dlatego popularyzujemy ją poprzez wydawanie publikacji, wspieranie wydarzeń o charakterze łowieckim, udział w konwentach i konferencjach czy organizację szkoleń dla myśliwych i łowczych. To bardzo ważna rzecz, żeby dziczyzna trafiała do lubuskiej kuchni i na lubuskie stoły – podkreśla poseł elekt Stanisław Tomczyszyn.
W 2023 roku przypada też 100-lecie Polskiego Związku Łowieckiego. Biorąc pod uwagę jubileusz i to, jak istotna jest dziczyzna w naszym regionie, Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego skierowało część swoich działań na promocję właśnie tego produktu. Jednym z takich działań była prezentacja przedstawicieli łowiectwa w strefie LCPR podczas korowodu winobraniowego, a także nakierowanie cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” na dania z wykorzystaniem dziczyzny.
Dziczyzna zagości w lubuskich restauracjach?
,,Rarytas Lubuski w kuchni” to cykl pokazów kulinarnych organizowanych przez LCPR od 3 lat. Celem jest zaprezentowanie wariacji kulinarnych z wykorzystaniem produktów wytwarzanych na terenie województwa lubuskiego. Dzięki nim mamy okazję poznać smak naszego regionu z wielu różnych perspektyw. W tym roku króluje dziczyzna, która często jest niedoceniana i uznawana za trudną do przyrządzenia. – Niewiele restauracji oferuje takie dania regionalne, ale wierzę, że dzięki temu cyklowi spotkań jak i samej idei „Rarytasu Lubuskiego w kuchni” za kilka lat większość restauracji w województwie lubuskim będzie miała w menu kilka dań, gdzie głównym produktem będzie dziczyzna. To trochę inne mięso – można je dłużej dusić, więc więcej aromatów przechodzi do dania – mówi wicemarszałek województwa lubuskiego Łukasz Porycki.
– Myślę, że nasze działania były także nakierowane trochę na to, co naprawdę dzieje się w lesie – co robią łowczy, co robią myśliwi. Polowania i pozyskiwanie surowców z lasu jest dopiero na końcu. Najpierw ci gospodarze lasu, którymi są łowczy, myśliwi, leśnicy, muszą się napracować, żeby z tego lasu były zdrowe produkty. Potem jesteśmy my jako konsumenci i korzystamy z tej pracy – dodał dyrektor LCPR Jacek Urbański.
– To będzie wspaniałe, jeśli uda nam się dojść do takiego momentu, że będziemy mieli trio produktów regionalnych: wino, miód i dziczyznę, co kiedyś miało swoje odzwierciedlenie na dworach królewskich. Myślę, że to byłoby pięknym znakiem województwa lubuskiego – uważa Jacek Banaszek, łowczy okręgowy i przewodniczący Polskiego Związku Łowiectwa Zarządu Okręgowego w Zielonej Górze.
Szefowie kuchni i myśliwi opowiedzą o zaletach dziczyzny
8 listopada 2023 r. w Sali Kolumnowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego została zorganizowana konferencja „Dziczyzna lubuskim skarbem kulinarnym”.
– Konferencja ma obudzić apetyty na dziczyznę. Jest to bez wątpienia produkt regionalny naszego województwa. Z pomocą naszych szefów kuchni, osób rozpoznawalnych, poprzez prelekcje, obalenie pewnych mitów i przedstawienie faktów o dziczyźnie chcemy pokazać, co ta dziczyzna ze sobą niesie. Myślę, że tą konferencją uda się nam przekonać państwa do tego, aby tę dziczyznę konsumować – wyjaśnia łowczy okręgowy i przewodniczący Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowiectwa w Gorzowie Wielkopolskim, Wojciech Pawliszak.
Referaty w trakcie spotkania zaprezentowali:
- Szymon Czerwiński (szef kuchni, kucharz Dzień Dobry TVN, finalista programu kulinarnego Master Chef) – referat na temat zalet zdrowotnych dziczyzny i produktu regionalnego w kuchni
- Radosław Maciejewski (członek zespołu medialno-prasowego PZŁ w Warszawie) – omówienie filmu promocyjnego zrealizowanego przez Zarząd Główny Polskiego Związku Łowieckiego w Warszawie
- Anna Anklewicz (szefowa kuchni, finalistka programu kulinarnego Hell’s Kitchen) – referat „Swojskie, lokalne, zdrowe”
- Jacek Banaszek (łowczy okręgowy i przewodniczący Polskiego Związku Łowiectwa Zarządu Okręgowego w Zielonej Górze) – referat ,,Dziczyzna Produktem Regionalnym woj. Lubuskiego” – działania łowczych okręgowych PZŁ w Gorzowie Wlkp. i Zielonej Górze dążące do uzyskania statusu dziczyzny jako produktu regionalnego województwa lubuskiego
Konferencja jest skierowana do szerokiego grona odbiorców, branżowo powiązanych z łowiectwem (myśliwych, leśników, rolników) osób związanych z branżą gastronomiczną, szkół o profilu gastronomicznym przedstawicieli instytucji wspierających działania myśliwych, Polskiego Związku Łowieckiego czy sportowców.