
Fot: lubuskie.pl
Dobre, smaczne, bo lubuskie – takie właśnie są nasze produkty regionalne. A będzie można ich spróbować już w najbliższą niedzielę, 7 lipca 2024 r. w Muzeum Etnograficznym w zielonogórskiej Ochli.
Stoiska w skansenie będą pełne m.in. wędlin, pieczywa czy słodkości. W planach są także warsztaty i pokazy kulinarne oraz degustacje. Goście muzeum spróbują np. placków ziemniaczanych, racuchów i ziemniaków z parownika. Dowiedzą się też, jak przygotowywać kiszonki i piec chleb.
Na scenie skansenu wystąpią lokalne zespoły folklorystyczne – „Koziołki Przyprostyńskie”, „Wierzbniczanki” czy „Jutrzenka”.
Impreza „Dobre, smaczne, bo lubuskie” odbędzie się w godzinach 11:00-16:00. Bilety można zakupić na miejscu lub poprzez stronę abilet.pl.