
Dzień Pszczół ma na celu podkreślenie znaczenia pszczół w pozyskiwaniu żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia cywilizacyjne dla tych owadów oraz promowanie pszczelarstwa i produktów pszczelich, a także podniesienie świadomości na temat roli pszczół w ochronie środowiska. To także przypomnienie o znaczeniu pszczół dla naszego codziennego życia. Pszczoła miodna, oprócz przyczyniania się do znacznego zwiększenia plonów rolników, wytwarza cenne produkty pszczele, takie jak miód, wosk, pierzgę, propolis, mleczko i jad pszczeli.
Wydarzenie w Pszczewskim Parku Krajobrazowym było okazją do edukacji i promowania działań na rzecz ochrony pszczół, również tych dziko żyjących. Uczestnicy takich spotkań mają okazję poznać fascynujący świat pszczół poprzez interaktywne zajęcia, zabawy edukacyjne oraz spotkania z pasjonatami pszczelarstwa i pszczelarzami.