
– Można powiedzieć, że są to takie słodkie dożynki – stwierdziła marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Anna Polak. podczas niedzielnego (20 sierpnia 2023 r.) Święta Miodu w skansenie w zielongórskiej Ochli. – Zapraszamy państwa na słodkie smaki. Wraz z wicemarszałkiem Stanisławem Tomczyszynem odwiedziliśmy już pasieki. Jest ich prawie 30. Przeważnie produkują miody akacjowe, rzepakowe, gryczane, spadziowe. Różnorodność jest potężna dlatego, że mamy dużo pszczelarzy w regionie lubuskim. Miód to nasze lubuskie złoto i smakuje nam znakomicie! – powiedziała marszałek.
Wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn podkreślił, że pszczelarze od lat otrzymują wsparcie na swoją działalność: – Zarząd Województwa Lubuskiego przeznaczył pieniądze dla zarządów związków pszczelarskich w Gorzowie i Zielonej Górze na węzę pszczelą, żeby ją wymieniać, żeby miód był coraz lepszy i było mniej chorób.
– Święto Miodu organizujemy co roku. Jest poświęcone pszczołom, zapylaczom po to, aby pokazać, jakie są one ważne w naszym życiu codziennym – dodał dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze Ochli Tadeusz Woźniak.
Lubuskie smakuje winem i miodem
– Warto też odwiedzić wystawy – byliśmy na wystawie „Boża robotnica”, gdzie możemy zobaczyć, jak dawniej pszczelarze wykonywali swój zawód. Nie tylko pszczelarze są tu dzisiaj z nami, ale również rzemieślnicy, wystawy rękodzieła, a to wszystko zasługa Muzeum Etnograficznego w Ochli, ale również Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. Zrzeszamy w tym centrum 350 producentów. Lubuskie smakuje więc wyjątkowo. Nie wszędzie w Polsce jest aż tyle smaków. Lubuskie smakuje winem i miodem – dodała marszałek Polak.
Na Święcie Miodu był obecny także dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Jacek Urbański – instytucji, która zachęca do zakupu miodu od lokalnych pszczelarzy.
Zbliżają się także dożynki wojewódzkie
Przy okazji Święta Miodu wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn zapowiedział już inne wydarzenie - wojewódzkie dożynki w Świebodzinie: – W sobotę, 2 września 2023 r. będziemy dziękować wszystkim rolnikom z całego województwa za ich trud i osiągnięty plon. Tak samo w Ochli dziękujemy wszystkim pszczelarzom, bo warto podkreślić trudną sytuację na rynku miodu. Dlatego też promujemy lubuski miód poprzez ulotki, wystąpienia, patronaty, by był on kupowany. Jest dobry, sprawdzony, prozdrowotny, tak jak wszystkie pochodne miodu – powiedział wicemarszałek województwa.
Twórzmy dobry klimat dla siebie i dla pszczół
W ramach wydarzenia poświęconego pszczołom i wytwarzanym przez nie produktom w Ochli odbył się także piknik klimatyczny, na którym można było wykonać domek dla owadów, dowiedzieć się więcej o zbieraniu wody deszczowej czy o tym, jak nie marnować żywności.
Do odwiedzenia stoisk zapraszał Tomasz Żółkiewicz z organizacji Natura Polska: – Zachęcamy nie tylko do tego, żeby nas odwiedzić, ale skorzystać z różnego rodzaju warsztatów i pokazów. Mamy pokazane odnawialne źródła energii, rozdajemy również wielorazowe, materiałowe woreczki na owoce i warzywa. Promujemy również zbieranie wody opadowej – warto to robić na własny użytek.
W skansenie zorganizowano również warsztaty robienia świec z wosku pszczelego i prezentację odwirowywania miodu.