
Święto Miodu to cykliczna impreza organizowana przez Muzeum Etnograficzne. Przygotowano wiele atrakcji m.in. pokazy, jarmark pszczelarski, winiarski i ogrodniczy, targi sprzętu pszczelarskiego, zabiegi kosmetyczne, wypiek chleba, konkursy dla dzieci i dorosłych. - Celem tego wydarzenia jest edukacja pszczelarska i popularyzowanie wiedzy o pszczołach. Zapraszam w niedzielę do Muzeum Etnograficznego - mówi wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.
Na jarmarku swoje produkty oferowali rękodzielnicy m.in. ze stowarzyszenia „Rękodzieło zielonogórskie”, swoje stoisko miało także Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego.
W ramach wydarzenia Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego oraz Lubuski Związek Pszczelarzy zorganizowali Strefę Produktu Regionalnego. Pod namiotem odbyły się także warsztaty z Malinówką, na których można było wykonać swoje własne pszczółkowe rękodzieło.
W budynku głównym odbyła się prelekcja nt. Prowadzenia gospodarki pasiecznej”
Konkursy “Najlepszy Miód” i “Najlepszy wypiek z dodatkiem naturalnego miodu”
Pszczelarze mogli wziąć udziału w konkursie na Najciekawszy Produkt Pszczelarski. Konkurs “Najlepszy miód Święta Miodu 2021” skierowany był do zarejestrowanych pasiek, które wystawiały się na imprezie. Każda pasieka mogła wystartować z jednym miodem.
Nagroda główna wynosiła 1500 zł.
Konkurs “Najlepszy wypiek z dodatkiem naturalnego miodu” skierowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, firm, osób fizycznych i stowarzyszeń. Podczas konkursu Komisja wybrała najlepszy wypiek z dodatkiem naturalnego miodu. Nagroda główna wynosiła 1000 zł.
Współorganizator wydarzenia: NARODOWY INSTYTUT KULTURY I DZIEDZICTWA WSI