
Bramy Targu Śniadaniowego otworzyły się o godzinie 9:00 i od razu można było się przekonać, że to miejsce istotne dla mieszkańców Żar i okolic. Już od samego początku na Folwarku Zamkowym pojawiły się dziesiątki osób, na których czekało kilkudziesięciu wystawców. Prezentowali oni m.in.: sery, chleby, mięsa, przetwory oraz pyszne słodkości. Oczywiście organizatorzy zadbali również o atrakcyjną ofertę rękodzieła, bo także na tym polu Lubuskie ma, czym się pochwalić.
Lokalnym produktom marszałek Elżbieta Anna Polak przyjrzała się wspólnie z przewodniczącym sejmiku Wacławem Maciuszonkiem. Po stoiskach oprowadził ich Mirosław Motyka, znany producent lokalnych wyrobów oraz propagator regionalnego jadła. Przypomnijmy, że samorząd województwa od lat działa aktywnie na rzecz promowania lokalnych produktów. Służą temu np. akcje takie jak Lubuski Paszport Turystyczny, który prezentuje miejsca warte odwiedzenia w regionie. Na szlaku znajdują się zarówno lokalizacje do świetnej zabawy, jak i kulinarnych podbojów, w dużej mierze opartych o lokalne dania.
To nie ostatni Targ Śniadaniowy w tym roku. Kolejny zaplanowano na 22 sierpnia. Organizatorami wydarzenia jest stowarzyszenie Łowców Smaków.