
Gospodarzem piątej odsłony wydarzenia „Rarytas Lubuski w kuchni” byli Jolanta i Marek Szron, oraz córka Irena - prowadzący gospodarstwo w Pałacu w Solnikach. Gośćmi specjalnymi spotkania byli: marszałek Elżbieta Anna Polak oraz wicemarszałek Łukasz Porycki. Wydarzenie to było okazją do promocji lubuskich specjałów, a więc na stołach, jak zawsze, nie mogło zabraknąć: serów, ryb, wędlin, a także soków. Tym razem królowały dania z kaczki, białych warzyw oraz na bazie ryb, a także słodkie specjały z jabłek. O niezwykłym potencjale tych składników uczestnicy spotkania mogli się przekonać dzięki pochądzącemu z Gorzowa szefowi kuchni, mistrzowi sztuki kulinarnej Pawłowi Salomonowi, który wyczarował z nich wyśmienite dania. Tradycyjnie pojawił się także przepis, który każdy będzie mógł odtworzyć we własnej kuchni. Relacja z wydarzenia oraz przepis dostępne będą na stronie Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, które jest organizatorem spotkań.
Rarytas Lubuski w kuchni to cykl ośmiu spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania na bazie produktów regionalnych od lubuskich producentów. Spotkania organizowane są w różnych powiatach, na terenie województwa lubuskiego.
W zależności od pokazu gotują znani kucharze z lubuskiego, producenci produktów regionalnych lub Koła Gospodyń Wiejskich. „Rarytas lubuski w kuchni” gości w gospodarstwach producentów, w tym agroturystycznych i podczas wydarzeń plenerowych. Temat przewodni każdego spotkania jest inny i promuje różnorodną paletę produktową. Na spotkaniach prowadzona są degustacje, a uczestnikom rozdawane są przepisy na wykonanie poszczególnych dań, co ułatwi im możliwość powtórzenia potrawy w domu.
Na każdym spotkaniu obecni są producenci lokalni, którzy opowiadają o walorach produktów, które zostały użyte w trakcie pokazu. Akcja ma także na celu promocję ciekawych miejsc w regionie.
W wydarzeniu wziął udział radny Zbigniew Kołodziej.