
W wydarzeniu udział wzięli prelegenci z Polski i Niemiec specjalizujący się w zdrowym odżywianiu oraz trenerzy z lubuskich klubów, szkół i ośrodków sportowych.
Podczas konferencji poruszono takie zagadnienia jak: indywidualne podejście do żywienia sportowego, znaczenie odpowiedniej diety w osiąganiu sukcesów sportowych czy też odżywianie wspomagające regenerację w sportach wyczynowych. Odbyły się także warsztaty, umożliwiające wymianę doświadczeń kulinarnych w zakresie żywienia sportowców po obu stronach granicy.
- Jest mi niezmiernie miło powitać państwa na konferencji „Medal na talerzu”, która odbywa się w wyjątkowym miejscu – Wojewódzkim Ośrodku Sportu i Rekreacji w zielonogórskim Drzonkowie – powiedział do uczestników wicemarszałek Grzegorz Potęga. - Nasz region, województwo lubuskie, oraz nasz sąsiad zza Odry, Brandenburgia, od lat pielęgnują idee zdrowia, sportu i wysokiej jakości życia. Dzisiejsze wydarzenie jest kolejnym krokiem w umacnianiu tej współpracy oraz w propagowaniu zdrowego stylu życia, który jest podstawą sukcesu w sporcie, jak i w codziennym funkcjonowaniu.
Wicemarszałek Grzegorz Potęga zwrócił uwagę, że WOSiR Drzonków to przestrzeń o niepowtarzalnym klimacie, miejsce, gdzie sport i zdrowie spotykają się na co dzień.
- Ośrodek WOSiR przeszedł niedawno modernizację, która objęła między innymi nowoczesną stołówkę serwującą zbilansowane posiłki – powiedział Grzegorz Potęga. - Właśnie tutaj, w centrum sportowym, gdzie przygotowują się zarówno zawodowi sportowcy, jak i pasjonaci zdrowego trybu życia, nasze dyskusje nabierają dodatkowej mocy. To miejsce symbolizuje związek między aktywnością fizyczną a zdrowym odżywianiem, co idealnie wpisuje się w tematykę naszej konferencji. Lubuskie i Brandenburgia to regiony, które stawiają na specjalizację w obszarze zdrowia i jakości życia. Nasze działania skupiają się na edukacji, profilaktyce i budowaniu świadomości, że sukces w sporcie zaczyna się nie tylko na boisku, ale również na talerzu.
- Dzisiejsze spotkanie to nie tylko okazja do wymiany doświadczeń i wiedzy, ale także do wspólnego zastanowienia się, jak poprzez dietę wspierać sportowców na każdym etapie ich kariery – od amatorów po mistrzów olimpijskich – dodał wicemarszałek. - Lubuskie, jako region o wyjątkowych walorach środowiskowych, może być wzorem w realizacji działań wspierających zdrowie i rozwój fizyczny.
Projekt realizowany jest z Funduszu Małych Projektów w ramach Programu Współpracy INTERRG VI A Brandenburgia – Polska 2021-2027. Partnerem w realizacji wydarzenia był Stadtsportbund Cottbus e.V., natomiast współorganizatorem Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego.