
Zapraszamy do zapoznania się z mapą lubuskich producentów – Nawigator Lubuski, wydaną przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. Odkryjmy wspólnie lubuskie smaki i rękodzieło, powstające niedaleko Waszego miejsca zamieszkania.
Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zaprosiło już w trzy podróże wśród smaków i rękodzieła województwa lubuskiego. Czas na czwartą przygodę. Po powiecie gorzowskim, krośnieńskim i międzyrzeckim udajemy się do powiatu nowosolskiego. Poznamy bliżej wytwórców, którzy wypełnili formularz zgłoszeniowy w celu pojawienia się w publikacji i wspólnie udowodnimy, że warto wspierać lubuskich producentów oraz kupować lokalnie!
Nowosolski produktem regionalnym stoi
Udamy się szlakiem winiarskim, odwiedzimy gospodarstwa agroturystyczne, które mogą stanowić wizytówkę województwa lubuskiego. Zobaczymy, gdzie wytwarzane są produkty mleczne doceniane przez wielu. Wskażemy, gdzie zakupicie doskonałe warzywa. Nie zabraknie też oczywiście miodu i wyrobów od Koła Gospodyń Wiejskich. Zapraszamy na zakupy produktów regionalnych do Kącika Lubuskich Smaków – Sklep z produktami regionalnymi (Solniki 19, Kożuchów).
Rozpoczynamy przygodę szlakiem winiarskim
Zapraszamy na nowosolski szlak winiarski, dzięki któremu zapoznacie się bliżej z samą enoturystyką oraz skosztujecie produkty winiarskie od lokalnych winiarzy. Niedaleko Nowej Soli znajduje się Winnica Kinga (Stara Wieś 28), gdzie oprócz win produkowane są również m.in. produkty w zalewach na bazie owoców i warzyw. Wyroby znajdują się na Ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, czyli oficjalnym, krajowym rejestrze prowadzonym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Produkty, znajdujące się na liście cechują się wyjątkową jakością i cechami, wynikającymi ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, wykorzystywanych co najmniej od 25 lat. Na miejscu prowadzona jest również szkółka winorośli.
Kolejnym winiarskim punktem na mapie jest Winnica Hiki (Bycz 34, Bytom Odrzański) - stworzona pasji w 2006 roku. Nowosolskie wino to również Winnica Saint Vincent (Borów Wielki 57E) mogąca pochwalić się nagrodami Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego; laurami w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo; na Targach Smaki Regionów oraz podczas licznych winiarskich konkursach, organizowanych w ramach zielonogórskiego Winobrania.
W Cisowie prowadzona jest Winnica Wzgórza Cisowskie przez Remigiusza Rzeszutko (Cisów 18). To właśnie tam będziecie mieli możliwość zatrzymania się na dłużej – poznania tajników winiarstwa, zorganizowania grilla i biesiadowania przy ognisku, czy spotkania w wiacie degustacyjnej.
Gdzie dobrze zjem, będąc w okolicy przyrody?
W powiecie nowosolskim zapraszamy do Żabiego Dworu (Radwanów 36, Kożuchów), w którym można zjeść w przepięknej scenerii dworku, skorzystać z oferty spa i jacuzzi, a także odwiedzić alpaki. W Żabim Dworze istnieje również możliwość zorganizowania imprez okazjonalnych. Sezonowo nieopodal Kożuchowa w Pałacu w Solnikach (Solniki 19) funkcjonuje kawiarenka pałacowa. W przepięknych wnętrzach i z cudownym jedzeniem będziecie mieli możliwość zorganizowania również imprezy okolicznościowej.
Czy ser może być lubuski? Oczywiście!
A co najważniejsze - może być jednym z najlepszych serów w Polsce. Sztuka stworzenia nabiału, który pokochają konsumenci została w pełni opanowana przez lubuskich producentów. Poświadczają to liczne nagrody, wyróżnienia i przede wszystkim uznanie wśród smakoszy produktów regionalnych.
Gdzie jest wytwarzany ser, który skradł już serce niejednej osobie? Między innymi w Nowej Soli. Mowa w tym przypadku o Serach Kozich Pazdrowscy (ul. Zjednoczenia 8), które zakupić można m.in. na targach oraz w sklepach z produktami regionalnymi, czy wysyłkowo. Wytwarzane sery posiadają m.in. Rekomendację Slow Food Polska oraz I nagrodę w kategorii Sery Świeże, zdobytą aż dwukrotnie. Sery Kozie Pazdrowscy doceniane były również w konkursach Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
To niejedyne nowosolskie sery znajdujące uznanie zarówno wśród konsumentów, jak i znawców produktów regionalnych. W Siedlisku wytwarzane są sery Qzko (ul. Nowosolska 5A). Ich jakość poświadcza 5 Medali Międzynarodowych Targów Poznańskich, 5 Pereł Naszego Kulinarnego Dziedzictwa, czy produkty znajdujące się na Ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Latem właściciele firmy Qzko dzielą się również swoją pasją do serowarstwa i produktów na bazie mleka, poprzez organizację warsztatów serowarskich i mydlarskich.
Najzdrowsze jarzyny dla całej rodziny
Niezwykle ważne jest wprowadzanie do swojej codziennej diety warzyw i owoców. Ich smak jest jednak różny. Wpływa na niego odpowiednie nawodnienie, światło, czy żyzność gleby. Aby warzywa i owoce były jak najlepszej jakości ważny jest również profesjonalizm osoby je uprawiającej. Te czynniki w swojej uprawie stosuje Gospodarstwo Rodzinne Szlascy Twój Targ (Wrociszów 51). Ich produkty zakupić można wysyłkowo, w sklepie stacjonarnym oraz na targowiskach miejskich.
Czas na odrobinę słodyczy
W powiecie nowosolskim swoją działalność pszczelarską prowadzi Bogusław Dubiel (Kożuchów), a miody z własnej pasieki w Bytomiu Odrzańskim wytwarza Sebastian Egierski. Dodatkowo w Kolsku znajduje się Miodowy Spichlerz Kolsko, w którym oprócz zakupu wieloodmianowego miodu można skorzystać, po wcześniejszym umówieniu, z warsztatów z zakresu edukacji przyrodniczej i ekologicznej, warsztatów pszczelarskich, czy bartniczych. W powiecie nowosolskim działa Koło Gospodyń Wiejskich Kiełczanie (Kiełcz), które oferuje domowe ciasta i dania obiadowe. Kontakt można znaleźć w mapie lubuskich producentów Nawigator Lubuski.
Czas na chwilę wytchnienia…
Sad Solniki – Słoneczny Sad (Solniki 19, Kożuchów) - gospodarstwo posiada certyfikację Globalgap, produkty znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa oraz posiadają nagrody w ramach Naszego Kulinarnego Dziedzictwa – Smaki Regionów.
Warto odwiedzić Borówkową Plantację (ul. Borówkowa 1, Uście).
Ostatni przystanek jest w Nowej Soli - to Browar Odrzański (ul. 8 Maja 14). Produkty piwowarskie można kupić również wysyłkowo oraz na targach z produktami regionalnymi.
Prosimy o wcześniejsze skontaktowanie się z wyżej wymienionymi miejscami w celu rezerwacji terminu, bądź uzyskaniu informacji o aktualnej ofercie. Wszystkie namiary znajdą Państwo w publikacji Nawigator Lubuski!
Chcecie dowiedzieć się więcej?
Zobaczcie mapę w wersji online http://www.lcpr.pl/nawigator
Wszelkie pytania dotyczące publikacji prosimy kierować do Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego mailowo marketing@lcpr.pl lub telefonicznie 501 045 857.