
Rozpocznijmy przygodę od typowego produktu serwowanego na większości polskich śniadaniowych stołach, czyli od pieczywa. Pszenne, razowe, żytnie, orkiszowe – rodzajów jest wiele. W Kowalowie od ponad 30 lat funkcjonuje piekarnia, która cały czas cieszy się uznaniem okolicznych mieszkańców. Mowa o PPHU Mika (ul. Radowska 27, Kowalów). Piekarnia odznaczona została Certyfikatem Konsumenckim Najlepsze w Polsce, przyznawanym firmom cieszącym się największym uznaniem konsumentów w Polsce.
Kto lubi miód?
Mamy chleb, czas na miód. Do herbaty, na kanapkę, czy do musli będzie jak znalazł. W Kowalowie znajduje się Pasieka Rodzinna Kaczmarczyk (ul. Polna 1, Kowalów), w której wytwarzane są miody gatunkowe oraz inne produkty pszczele. Miód akacjowy wytwarzany w pasiece zdobył uznanie podczas Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie, zdobywając III miejsce za najlepszy miód akacjowy. W Kowalowie miód i produkty pszczele wytwarzane są również w Pasiece Olimare oraz w Pasiece Głowaczówka (można kupić miód m.in. wysyłkowo).
Słubickie stolicą lubuskiej gęsiny
Z Kowalowa udajemy się na wycieczkę do Rzepina, do Gospodarstwa Rolno – Agroturystycznego ,,Dereniówka” (Lubiechnia Wielka 8, Rzepin). Gospodarstwo oferuje swoim gościom posiłki na miejscu oraz bazę noclegową. Istnieje również możliwość odbycia kursu gotowania na bazie produktów regionalnych pod czujnym okiem gospodyni.
Prosimy o wcześniejsze skontaktowanie się z wyżej wymienionymi miejscami w celu rezerwacji terminu, bądź uzyskaniu informacji o aktualnej ofercie. Wszystkie namiary znajdą Państwo w publikacji Nawigator Lubuski!
Chcecie dowiedzieć się więcej? Zobaczcie mapę w wersji online http://www.lcpr.pl/nawigator
Wszelkie pytania dotyczące publikacji prosimy kierować do Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego mailowo marketing@lcpr.pl lub telefonicznie 501 045 857
Informacje podane w artykule bazują na danych przesłanych przez producentów przed oddaniem publikacji do druku.