Jabłkowe smaki i lokalne skarby – przed nami II Święto Produktu Regionalnego

Pobierz PDF
Fot: Paweł Wańczko / lubuskie.pl
Podczas wtorkowej (23 września 2025 roku) konferencji prasowej w Urzędzie Marszałkowskim zapowiedziano II Święto Produktu Regionalnego Powiatu Nowosolskiego. Wydarzenie odbędzie się w najbliższą niedzielę, 28 września w godzinach 10:00–16:00 na parkingu Starostwa Powiatowego w Nowej Soli przy ul. Moniuszki 3.

– Najbliższa niedziela to okazja, by spotkać się z naszymi producentami i spróbować tego, co w regionie najlepsze. To już druga edycja, co pokazuje, że impreza się przyjęła i warto ją kontynuować – podkreślał członek Zarządu Województwa Lubuskiego Jacek Urbański, zapraszając wszystkich mieszkańców do udziału w święcie. – Miejmy nadzieję, że wytrwamy w tych działaniach co rok. Życzę wszystkim udanego świętowania i odzwiedzania producentów z naszego regionu.

Starosta nowosolski Mariusz Stokłosa przypomniał, że pomysł na to wydarzenie zrodził się dwa lata temu i szybko zyskał uznanie zarówno producentów, jak i mieszkańców. – To promocja zdrowej, lokalnej żywności, którą mamy dosłownie na wyciągnięcie ręki. Cieszy nas, że przykład powiatu nowosolskiego inspiruje inne samorządy do podobnych działań – mówił, zapowiadając obecność Kół Gospodyń Wiejskich i liczne atrakcje.

Jak dodała p.o. dyrektora Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Marta Forszpaniak, w tym roku organizatorzy stawiają nie tylko na degustacje i spotkania z producentami, ale też na edukację. – Światowy Dzień Jabłka obchodzony 28 września będzie okazją, by pokazać, jak różnorodnym i wartościowym produktem są jabłka. Od warsztatów kiszenia po wykłady o ich walorach zdrowotnychkażdy znajdzie coś dla siebie – mówiła. Działamy w tym roku pod hasłem: „Dla dużego i małego jabłka z powiatu nowosolskiego!”. 

Szczególne miejsce podczas wydarzenia zajmą lubuscy pszczelarze, którzy wystąpią pod wspólnym hasłem „Wspólnie dla owadów zapylających”. – Będzie można nie tylko skosztować miodów, ale też dowiedzieć się więcej o roli pszczół w ekosystemie i znaczeniu produktów pszczelich w zdrowej diecie – podkreślał prezes Lubuskiego Związku Pszczelarzy Bogusław Dubiel. – Tylko wspomnę, że rola pszczół jest w przyrodzie nie do oszacowania. 90% działalności pszczół to jednak jest zapylanie, a 10% tylko to, co dla pszczelarza.

W programie znajdą się m.in.:

  • stoiska z lokalnymi produktami,

  • degustacje i konkursy z nagrodami,

  • warsztaty kulinarne i ekologiczne,

  • kampania „Wspólnie dla owadów zapylających”,

  • promocja Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu nowosolskiego.

Organizatorzy zapowiadają też quiz z nagrodami – wystarczy odwiedzić kilka stoisk, zdobyć 6 pieczątek i odebrać upominek w namiocie LCPR.

Galeria zdjęć

Galeria: II Święto Produktu Regionalnego Powiatu Nowosolskiego - konferencja prasowa

Powiązane wiadomości

Zobacz również