
W niedzielę, 13 października 2024 r., pomimo chmur i wiatru, dziedziniec Starostwa w Nowej Soli wypełnił się mieszkańcami i lokalnymi producentami. Pierwsza edycja Święta Produktu Regionalnego okazała się prawdziwym sukcesem, a produkty od regionalnych wystawców znikały błyskawicznie.
Starosta Nowosolski Mariusz Stokłosa, podkreślił, jak ważne jest wspieranie lokalnych producentów i budowanie więzi w społeczności: - Cieszę się, że tak wielu wystawców zdecydowało się wziąć udział w tej inicjatywie. To doskonała okazja, by bliżej poznać to, co oferują nasi sąsiedzi – zdrowe, naturalne produkty, które często są niedoceniane. To z pewnością nie ostatnia edycja tego święta.
Wicemarszałek województwa lubuskiego Grzegorz Potęga przypomniał o sukcesach lubuskich produktów na arenie krajowej, podkreślając ich znaczenie: - Te produkty regionalne, które dziś możemy smakować i podziwiać, cieszą się ogromnym uznaniem nie tylko w regionie, ale również na festiwalach i targach w całym kraju. Ostatnio, na targach Polagra w Poznaniu, nasze lubuskie produkty były jednymi z najliczniej nagrodzonych w Polsce – to dowód, że mamy tu coś wyjątkowego. Dlatego musimy wspierać lokalnych producentów, bo to, co robią, to nie tylko ich praca - to ich pasja, tradycje wyniesione z domu, lata nauki i poświęcenia. Każdy z nich wkłada w te produkty serce i wiedzę, którą zdobywali przez pokolenia. Wspierając ich, wspieramy siebie nawzajem, naszą społeczność, naszą tożsamość i nasze wspólne dziedzictwo.
Na wydarzeniu obecne było - jako współorganizator - Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze, które zadbało nie tylko o stoiska z regionalnymi produktami, ale i zaprosiło na ciekawe warsztaty,
Podczas wydarzenia można było spróbować produktów od m.in. pasiek, winnic, kół gospodyń wiejskich oraz browaru. Wyróżniono również najlepsze stoiska, a szczególne podziękowania trafiły do pszczelarzy, którzy wsparli powódź w Kłodzku, przekazując 150 litrów miodu.
Dziękujemy wszystkim mieszkańcom i wystawcom za stworzenie niezapomnianej atmosfery i już teraz zapraszamy na kolejną edycję za rok!