
Podczas konferencji wicemarszałek województwa lubuskiego Grzegorz Potęga podkreślił, jak istotne jest wsparcie regionalnych producentów oraz promocja lokalnych produktów, które pozytywnie wpływają na rozwój gospodarczy województwa i budowanie więzi w społecznościach lokalnych.
– W najbliższą niedzielę zapraszamy wszystkich do Nowej Soli. Będzie tam Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w wydaniu powiatowym. W wydaniu tych wszystkich producentów, którzy tworzą, produkują, tę zdrową żywność, naturalną właśnie z terenu powiatu nowosolskiego – zapraszał na wydarzenie wicemarszałek województwa lubuskiego Grzegorz Potęga. – Przez całą niedzielę będzie można zobaczyć, poznać, posmakować te produkty i poznać się z tymi, którzy je na co dzień produkują.
Do udziału w wydarzeniu zapraszał również starosta nowosolski Mariusz Stokłosa, wyjaśniając, skąd wziął się pomysł na zorganizowanie tego święta właśnie w powiecie nowosolskim:
– Do tej pory powiat nowosolski, Nowa Sól, kojarzyły nam się chociażby z Parkiem Krasnala czy ścieżką „Kolej na rower”. Czas to zmienić albo rozszerzyć ten katalog. Mamy świetnych producentów całkiem za rogiem, naszych sąsiadów i chcemy ich pokazać, bo często o tym się zapomina, że nie trzeba wyjeżdżać na drugi koniec województwa, już nie mówiąc na drugi koniec Polski, po to, żeby dobrze, smacznie, zdrowo zjeść. To jest również okazja, żeby ta promocja dotyczyła właśnie naszych bezpośrednich producentów sera, wędlin, miodu, ale również wina. Chcielibyśmy pokazać Nową Sól i cały powiat przez pryzmat dobrego, zdrowego jedzenia.
I Święto Produktu Regionalnego Powiatu Nowosolskiego – co czeka na uczestników?
Już w niedzielę, 13 października 2024 roku na parkingu Starostwa Powiatowego w Nowej Soli przy ul. Moniuszki 3 odbędzie się I Święto Produktu Regionalnego Powiatu Nowosolskiego. Impreza będzie trwać w godzinach od 10:00 do 16:00. To doskonała okazja do poznania oraz degustacji lokalnych produktów i wyrobów od najlepszych regionalnych producentów z naszego województwa.
O szczegółach programu mówiła w trakcie konferencji p.o. dyrektora Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze Marta Forszpaniak:
– W ramach tego wydarzenia planujemy szeroką degustację produktów regionalnych. Nie zabraknie miodów, dziczyzny, wędlin, ale jeżeli ktoś z państwa nie miał okazji spróbować soków mętnych naturalnie tłoczonych z Sadu Solniki, który jest wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych, to będzie ku temu okazja. Dodatkowo Strefa Produktu Regionalnego będzie się składała z ponad 15 wystawców, gdzie każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Nie zabraknie też rękodzieła i kół gospodyń wiejskich. Strefa produktu regionalnego to nie tylko producenci, degustacje, ale również walor edukacyjny.
Organizatorzy podkreślają, że ważne są nie tylko same produkty, ale także ich producenci.
– Będą mieli państwo okazję poznać producentów z tego powiatu, przyjść i poznać ich bezpośrednio. Te rozmowy, które odbywamy z nimi twarzą w twarz, pokazują nam, że są to niezwykli pasjonaci, którzy w to, co robią, wkładają mnóstwo serca i ogrom pracy i czasu. Oprócz poznania bezpośredniego producenta, będziemy mieli szansę poznać jego produkt, posmakować go, zakupić, a finalnie wracać i tradycyjnie robić zakupy u konkretnego producenta. Jeżeli chodzi o statystyki naszej jednostki na tle powiatu nowosolskiego, to mogę powiedzieć, że współpracuje z nami na ten moment 28 producentów z powiatu nowosolskiego, z czego większość to pszczelarze, ale też nie brakuje przedstawicieli branży napoi, czyli winnice, browary, ale też soki – wyjaśniała dyrektor Forszpaniak.
Będą królować miody
– Zapraszamy do wzięcia udziału w warsztatach pszczelarskich – zachęcała p.o. dyrektora Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze. – Osoby, które wezmą udział w tych warsztatach, będą miały szansę przypomnieć sobie, jak ważne są w naszym życiu pszczoły. Będą miały okazję zobaczyć, jak wygląda strój pszczelarski czy stuletnia miodarka, a także wykonać własną świecę z węzy pszczelej.
Powiat nowosolski może pochwalić się niemałą liczbą pszczelarzy – szczególnie tych zrzeszonych, o czym przekonywał prezes Lubuskiego Związku Pszczelarzy Bogusław Dubiel.
– Pszczelarze dominują wśród tych producentów regionalnych, dlatego też są zrzeszeni w trzech kołach: Nowa Sól, Kożuchów i Bytom Odrzańskich. Jest ich 118 i posiadają 2833 rodziny pszczele – wyjaśniał prezes Dubiel. – Pochwalam jak najbardziej tę inicjatywę pierwszego Święta Produktu Regionalnego, dlatego że będziemy mieli okazję przedstawić swoje produkty pszelarskie temu najbliższemu kupującemu czy zainteresowanemu z powiatu, który będzie mógł tam oczywiście przyjść i ten produkt obejrzeć, skosztować, i myślę, że porozmawiać też z producentem. Oprócz tych słodkości, które pszczoły nam produkują, czyli miodu, jestem przekonany o tym, że będą inne produkty pszczele mniej znane – chociażby pyłek pszczeli czy pierzga.
W ramach I Święta Produktu Regionalnego Powiatu Nowosolskiego zaplanowano również dodatkowe atrakcje m.in. „rower koktajlowy” oraz pokazy lokalnych producentów, którzy podzielą się swoimi tajnikami wytwarzania tradycyjnych wyrobów.