Prasy i pompy w ruch. W Lubuskim Centrum Winiarstwa tłoczą się winogrona!

Pobierz PDF
Tłoczenie winogron w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze
Fot: Marek Pych
Lubuskie Centrum Winiarstwa to nie tylko miejsce poznawania winiarskiej historii regionu, ale i prawdziwe miejsce pracy. Lokalni producenci win rozpoczęli tam tłoczenie winogron.

W sobotę na Winnicy Samorządowej przy Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze odbyło się prawdziwe winobranie. I nie jest to wydarzenie tylko promocyjne, bo już od dwóch tygodni na naszej winnicy trwają zbiory! W niedzielę 24 września 2023 r. pracę winiarzy miała okazję obserwować marszałek Elżbieta Anna Polak.

W LCW winogrona przerabiali winiarze z winnicy Bachusowe Pole i winnicy Na Leśnej Polanie. - Winiarze mogą używać trzech podstawowych urządzeń do winifikacji owoców, czyli prasy, pompy i młynkoodszypułkowarki. Dzisiaj była zbierana odmiana solaris, jedna z najbardziej popularnych nie tylko na winnicy samorządowej i u nas w województwie, ale również w całej Polsce. Jest to odmiana hybrydowa. Następny tydzień, jeśli będzie dobra pogoda, to będzie Vitis vinifera, białe odmiany - pinot blanc, gewürztraminer, może jeszcze riesling - wyjaśnia Grzegorz Grynkiewicz z Lubuskiego Centrum Winiarstwa

Proces produkcji może potrwać do końca października lub początku listopada, a więc tuż przed Świętem Lubuskiego Młodego Wina. 

Lubuskie Centrum Winiarstwa funkcjonuje od 2015 roku i właśnie od tego czasu winiarze mogą wykorzystywać je do produkcji swoich wyrobów. 

Galeria: Prawdziwe winobranie w Zaborze - winiarze w LCW

Powiązane wiadomości

Zobacz również