Czego dotyczyły Lubuskie trendy na regionalne weekendy?

Pobierz PDF
Fot: LCPR
Czas na podsumowanie projektu pn. „Lubuskie trendy na regionalne weekendy” organizowanego przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze, w terminie od 1 maja do 30 września 2024 r.

Celem projektu było zaprezentowanie pięknych i nietuzinkowych miejsc na mapie województwa lubuskiego oraz ukazanie konsumentom, że zarówno producent jak i produkt lokalny, regionalny czy tradycyjny jest bliżej niż się wydaje. Katalog miejsc wskazujących możliwości spędzenia wolnego czasu złożył się na swoisty przewodnik po lubuskich obiektach wartych odwiedzenia. Każdy miał szansę znaleźć coś dla siebie – zarówno starsi jak i młodsi, a było w czym wybierać. Począwszy od naturalnych lodów tworzonych na bazie lokalnych produktów, przez odpoczynek z dala od zgiełku miasta w gospodarstwie rolnym lub chwilę wytchnienia wśród winnego grona czy w pałacyku.

Wiele atrakcji złożyło się na powstanie 23 lubuskich trendów, a w tym zaprezentowano 11 branż, takich jak m.in.: agroturystyka i restauracje, produkty ekologiczne, rękodzieło, warzywa i owoce, produkty pszczelarskie, produkty winiarskie, produkty mięsne, produkty mleczne, etc. Ta różnorodność potwierdza teorię, że ziemia lubuska jest wyjątkowym miejscem.  

Kto znalazł się w bazie Lubuskich trendów?          

Warto przypomnieć producentów, którzy zgłosili się do Lubuskich trendów i którzy w ramach projektu byli promowani w mediach społecznościowych w każdą sobotę (od początku maja, do końca września):

 - Lodziarnia Czyste Lody Tradycyjne,    
- Przystań Tu ,
- Winnica Mozów,   
- Winnica Cantina Mariusz Pacholak,    
- Pszczelarnia Słodnik/ Gościniec Polna Pszczoła,     
- Winnica Milsko,    
- Pałacyk Łąkomin / Browar Łąkomin,    
P.W. Salcum-Fixum, Grill & Chill,        
- Ośrodek Wypoczynkowy Łubu Dubu w Dankowie,   
- Winnica Kinga,     
- ULOTERAPIA Pszczela Kraina Wioletta Wojtera,     
- Rybacka Chata,    
- Coffee Hunter Palarnia Kawy,   
- Silna Lawenda Iwona Piechota,
- MakArts Pracownia Ceramiki Artystycznej,    
- Fundacja Pszczeli Sad/ Pasieka Kwiaty w Słoiku,    
- Mr. Lodzik Sp. z o. o.,      
- Palarnia Kawy Progusta,
- Plantacja Lawendy „Lawendowe Dusze”,       
- Winnica Julia – Małgorzata i Roman Grad,     
- „Smaki Przylasek” Gospodarstwo Rodzinne RiD Karwan,  
- Dyniowe Pole Rokitno,    
- Kubusiowa Pasieka      

Gdzie więc można jechać w zbliżającym się sezonie?       

Dostęp do producentów regionalnych jest nadal możliwy, bo aż połowa z nich funkcjonuje wielosezonowo. Zapraszamy do odwiedzenia strony Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze www.lcpr.pl! Tam należy wejść w zakładkę pn. Konsumenci i wybrać podzakładkę o nazwie Lubuskie trendy na regionalne weekendy! Aby ułatwić klientom znalezienie na stronie obiektu, który spełni oczekiwania, stworzono piktogramy informujące o udogodnieniach, a także interaktywne mapy ułatwiające dojazd do celu.

W każdym Trendzie znajduje się informacja dot. odległości liczonej od centrum Zielonej Góry oraz od centrum Gorzowa Wlkp. aż do celu. 

Powiązane wiadomości

Zobacz również