Degustacje produktów regionalnych i świątecznych przysmaków, wspólne śpiewanie kolęd, pokaz przygotowania grzanego wina. To tylko część atrakcji, które znalazły się w programie wydarzenia. Lubuskie ma już 62 produkty regionalne. Niektóre z nich mogą okazać się wyjątkową atrakcją kulinarną na świątecznych stołach. By się o tym przekonać, warto było odwiedzić Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze.
Tym razem do Lubuskiego Centrum Winiarstwa przybyli ci, którzy pragnęli poczuć atmosferę Bożego Narodzenia w winiarskim otoczeniu. Nie zabrakło tradycyjnych świątecznych dań, tj. barszczu z uszkami czy pierogów z kapustą i grzybami. W trakcie degustacji odwiedzający mogli też rozsmakować się w produktach regionalnych, wśród których znalazły się potrawy z ryb, wędliny, sery i ciasta. Ten wyjątkowy dzień nie mógł się obejść bez akcentów winiarskich. Receptą na zimno był grzaniec, przygotowany przez jedną z lubuskich winnic. Degustację grzanego wina poprzedził pokaz przyrządzania tego trunku.
Mimo nawału pracy i licznych obowiązków Lubuskie Centrum Winiarstwa odwiedził św. Mikołaj, który do Zaboru dotarł z workiem prezentów przygotowanych specjalnie dla dzieci. Z myślą o najmłodszych odbyły się warsztaty ozdób świątecznych i malowania pierników. W programie wydarzenia znalazł się również mocny akcent muzyczny w postaci koncertu świątecznego w wykonaniu Lubuskiego Kwartetu Smyczkowego Filharmonii Zielonogórskiej oraz wspólnego śpiewania kolęd.