
Jak co roku nie brakowało tematów do wspólnych rozmów. Te dotyczyły m.in. wymiany młodzieży w ramach programu Erasmus+, realizacji programu Slow Food i organizacji dni kuchni francuskiej w Lubuskiem i kuchni polskiej w Le Lot. Poruszono również kwestie 10-lecia podpisania porozumienia o współpracy międzyregionalnej. Okrągła rocznica przypada właśnie na 2018 r. Samorządowcy sporo miejsca poświecili również kwestiom rewitalizacji i organizacji wizyt studyjnych.
Współpraca Województwa Lubuskiego z francuskim Departamentem le Lot trwa od lat 90-tych. Oficjalne porozumienie pomiędzy regionami podpisano 17 października 2008 r. Obie strony owocnie współpracują m.in. w dziedzinie nauki, kultury, gospodarki, rolnictwa i zagospodarowania zasobami naturalnymi oraz współpracy na poziomie samorządu regionalnego i samorządów lokalnych. Christian Gasquet jest założycielem stowarzyszenia Francja-Polska, Lot-Lubuskie. Z jego inicjatywy zawiązała się współpraca pomiędzy województwem lubuskim a francuskim le Lot.