Współpraca z Ośrodkiem Agrotechnicznym w Kalsku

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Współpraca w zakresie projektów naukowo-badawczych oraz promocja zdrowej i ekologicznej żywności to główne tematy spotkania marszałek Elżbiety Anny Polak z Marcinem Szczęsnym z Uniwersytetu Zielonogórskiego. W spotkaniu uczestniczyła także Dyrektor Departamentu Przedsiębiorczości i Strategii Marki Joanna Malon.

Spotkanie dotyczyło współpracy Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o. o. w Kalsku w zakresie promocji zdrowej i ekologicznej żywności. Jesienią w Lubuskiem odbędzie się Kongres Gospodarczy, którego częścią będzie Giełda Producentów Produktów Regionalnych. Giełda odbędzie się w Kalsku.     

Jedną z inteligentnych specjalizacji województwa lubuskiego jest zdrowie i jakość życia. W regionie funkcjonuje wiele gospodarstw ekologicznych ze zdrową żywnością. Mamy blisko 70 produktów tradycyjnych. - Lubuska żywność jest coraz bardziej ceniona w kraju i za granicą. Nasze dziedzictwo kulinarne i jego różnorodność to nasz wielki potencjał – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak.

W czasie rozmów poruszono także temat warsztatów dla uczniów szkół średnich, które już 11 maja odbędą się w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze. Celem będzie wsparcie zawodowe młodzieży, zwiększenie możliwości rozwoju, a także pomoc przy wyborze przyszłego zawodu.      

Zobacz również