Spróbuj jak smakuje Lubuskie

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Dwa gospodarstwa w dwa weekendy - zapraszamy Lubuszan do wzięcia udziału w kolejnej edycji Dni Otwartych Farm. Celem akcji jest przybliżenie mieszkańcom codziennej pracy małych gospodarstw rolnych, a także wykorzystywanych przez nie technologii. Pierwsza okazja na skosztowanie potraw przyrządzanych na wsi czy też kupienie lokalnych produktów już 16 czerwca. – Chcemy pokazać ludzi pełnych pasji i ich codziennie obowiązki. Liczymy, że z naszej propozycji skorzystają pojedyncze osoby, ale także całe rodziny – mówi wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.

Podczas tegorocznej akcji Lubuszanie przekonają się nie tylko jak smakuje Lubuskie, ale także poznają miejsca warte uwagi. Pierwszy wyjazd zaplanowano na 16 czerwca. Tego dnia uczestnicy wyprawy odwiedzą Siedlisko, a dokładnie gospodarstwo Qzko.

- Zajmujemy się przede wszystkim produkcją sera i hodowlą zwierząt. Przygotowaliśmy warsztaty serowarskie i mydlarskie oraz zabawy ze zwierzętami – zachęca do udziału właściciel gospodarstwa Marcin Wojnowski. Plan wycieczki uzupełni spacer do pobliskich ruinach Zamku Carolath.

Na drugą wyprawę będzie można ruszyć 30 czerwca. Tym razem Lubuszanie odwiedzą gospodarstwo „Dereniówka” w Lubiechni Wielkiej. Podróż rozpocznie się od zwiedzania Muzeum Łąki w Owczarach. Następnie zaplanowano poczęstunek i warsztaty wypiekania chleba.

- „Dereniówka” leży na obrzeżach puszczy rzepińskiej. W planach mamy odwiedzenie ścieżki edukacyjnej „Bobrowym szlakiem” w Nowym Młynie. To przepiękne miejsce – mówi Grażyna Dereń radna województwa, a prywatnie właścicielka gospodarstwa. Na koniec wycieczki Lubuszanie zwiedzą gospodarstwo i spróbują produktów wpisanych na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

- Często tracimy pewną więź pokoleniową, szczególnie w dużych miastach. Właśnie dlatego bardzo zachęcam, by spróbować jak smakuje województwo lubuskie. Autobus będzie startował z Zielonej Góry, ale istnieje możliwość zrobienia przystanków po drodze – tłumaczy Stanisław Tomczyszyn.

Informacje związane organizacją Dni Otwartych Farm udzielane są pod numerem telefonu (68) 456 53 68 oraz (68) 45 65 366. Do udziału zapraszamy rodziców z dziećmi. Z uwagi na charakter spotkań dzieci powinny mieścić się w przedziale wiekowym 6 - 12 lat.

Uczestnictwo jest bezpłatne. Ilość miejsc została ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Zgłoszenia na pierwszy wyjazd (16 czerwca, gospodarstwo Qzko) zbierane są do 11 czerwca, a na drugi (30 czerwca, gospodarstwo "Dereniówka") do 25 czerwca.

By wziąć udział, należy pobrać kartę zgłoszeniową, wypełnić ją i mailowo odesłać skan na adres ksow@lubuskie.pl. SR KSOW zapewnia transport autokarem z Zielonej Góry do odwiedzanych miejsc, obiad oraz zajęcia na terenach gospodarstw.

W konferencji otwierającej wydarzenie udział wziął także Arkadiusz Dąbrowski, Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

Galeria: Dni Otwartcyh Farm - II edycja

Zobacz również