Lubuski Festiwal Smaków - ale smaki!

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
7 czerwca w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. odbył się Lubuski Festiwal Smaków. Kolejnej edycji festiwalu towarzyszyło wyjazdowe posiedzenie komisji ds. produktów tradycyjnych i regionalnych województwa lubuskiego. Wydarzenie to rywalizacja młodych kucharzy z całej Polski, a także z Niemiec. Honorowy patronat nad imprezą objęła marszałek Elżbieta Anna Polak.

W ramach Festiwalu przeprowadzono pokazy nowoczesnych technik kulinarnych z wykorzystaniem produktów regionalnych pogranicza, prelekcje dotyczących zawodu kucharza, prezentację dobrych praktyk w zakresie realizacji projektów wspierających kształcenie zawodowe.

Ciekawym aspektem ww. wydarzenia były również wywiady ze znanymi osobowościami z branży gastronomicznej naszego regionu. Przygotowana została ekspozycja produktów regionalnych.

Zwieńczeniem Festiwalu był finał VI Konkursu Gastronomicznego adresowanego do uczniów szkół kształcących się w zawodach branży gastronomicznej. 

Podczas festiwalu odbyło się wyjazdowe posiedzenie Komisji ds. Produktów Tradycyjnych i Regionalnych Sejmiku Województwa Lubuskiego z udziałem uczniów szkoły. Mogli się zapoznać z informacją o trzech produktach regionalnych. Prezentację przedstawił przewodniczący Klaudiusz Balcerzak. Członkowie komisji:

Klaudiusz Balcerzak
Franciszek Wołowicz
Małgorzata Gośniowska-Kola
Maciej Nawrocki
W posiedzeniu uczestniczyła także radna Grażyna Dereń, która wręczyła jedną z nagród laureatowi konkursu kulinarnego.
Lubuskie Stowarzyszenie Pomocy Szkole Koło „Przyjaciele Gastronomika” przy Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wlkp., decyzją Zarządu Województwa Lubuskiego otrzymało wsparcie w wysokości 4 tys. zł na realizację zadania pn.: „Festiwal Lubuskich Smaków".

Zobacz również